- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- NEW YORK, (04.03.2016, 07:15)
- Departamentul Life
Cum reduci riscul unui accident vascular cerebral
Un nou studiu prezentat la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Americane de Accidente Vascular-Cerebrale a oferit "reţeta" exactă în privinţa orelor de somn şi a exerciţiilor fizice care trebuie făcute pentru a reduce riscul unei astfel de afecţiuni, scrie CSID.
Urmărește
2586 afișări
Cum reduci riscul unui accident vascular cerebral
Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate a Populaţiei de la Centrul Medical Langone din New York au analizat stilul de viaţă şi starea de sănătate a peste 288.888 de adulţi. Aproximativ jumătate dintre participanţii la studiu aveau vârste peste 45 de ani, iar 77% dintre ei erau albi.
Oamenii de ştiinţă au calculat cât dorm şi ce tip de activitităţi fizice desfăşoară (printre acestea se număra mersul, înotul, mersul pe bicicletă şi grădinăritul). Aceştia au identificat şi persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.
Studiul a arătat că persoanele care dormeau 7-8 ore pe noapte au înregistrat un risc de 25% de a suferi un accident vascular cerebral, iar persoanele care aveau un somn sănătos şi erau implicate în activităţi fizice de 30 de minute până la o oră, de 3-6 ori pe săptămână, prezentau un risc redus de a suferi un infarct.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pe de altă parte, persoanele care dormeau mai puţin de 7 ore pe noapte au prezentat un risc cu 22% mai mare de a suferi un accident vascular. Cu toate acestea, cea mai afectată categorie a fost cea a persoanelor care dorm cel mai mult. Subiecţii care dormeau mai mult de 8 ore pe noapte prezentau un risc de 146% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, conform CSID.
"Exact asta le spun pacienţilor mei. Un element important de apreciat în astfel de studii este faptul că le permite oamenilor să înţeleagă cât de mult control au de fapt asupra unor lucruri precum bolile cardiovasculare şi infarctul", atrage atenţia doctorul Suzanne Steinbaum, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York.
"Rolul unui somn sănătos este crucial în reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral sau alte boli. Din păcate, această importanţă nu este cunoscută de foarte mulţi oameni", subliniază doctorul Steinbaum.
"Pentru o perioadă lungă de timp, nu a vorbit nimeni despre importanţa somnului. În privinţa anumitor lucruri, toată lumea a primit mesajul. Să luăm de exemplu fumatul, toată lumea a înţeles că este dăunător. Alimentele prăjite şi mâncarea de tip fast-food - toată lumea ştie că nu sunt benefice pentru starea de sănătate. Cred că în privinţa somnului lucrurile nu sunt la fel de clare", menţionează Steinbaum.
Cercetătorii sunt de părere că dacă oamenii ar şti cu exactitate numărul optim de ore de somn şi ce tip de exerciţii fizice ar putea să îi ajute, ar fi mai motivaţi.
În România, o persoană din opt, care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT), riscă să dezvolte, în următoarea săptămână, un nou AVC, dacă nu este pus un diagnostic rapid şi nu este administrat imediat tratmentul adecvat. Conform datelor statistice, România ocupă locul al treilea în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa AVC, cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.
Citeşte şi: Somnul de peste opt ore pe noapte, asociat unui risc crescut de accident vascular cerebral
Şi mai îngrijorător este faptul că incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Bolile cerebrovasculare au, în România, o rată a deceselor de patru ori mai mare decât în alte ţări europene şi de şapte ori mai mare decât în SUA.
Somnul şi mişcarea scad riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Doctorul Steinbaum a explicat că în lipsa unui somn de refacere, nivelul hormonului stresului creşte, iar somnul insuficient este asociat calcifierii arterelor, dar şi hipertensiunii, un factor de risc important în cazul ACV.
"Somnul în sine este, de fapt, un element care creşte riscul multor factori care cauzează boli cardiovasculare, fie că vorbim de tensiunea arterială sau comportamentul persoanelor în momentul în care sunt obosite. De exemplu, atunci când este obosită, majoritatea oamenilor tinde să uite de sală sau alte activităţi fizice şi fac alegeri alimentare nesănătoase", a adăugat doctorul.
Faptul că prea mult somn a crescut riscul unui AVC este o informaţie valoroasă şi ridică întrebări în privinţa stării de sănătate a persoanelor care petrec prea mult timp în pat, scrie CSID.
"Mişcarea este fără îndoială cel mai bun medicament - păstrează arterele sănătoase, scade nivelul colesterolului şi al tensiunii. Dar dacă nu dormi suficient, nu te poţi antrena corect. Pe scurt, totul se reduce la mişcare, un somn sănătos şi o dietă echilibrată. Dacă respecţi aceşti trei factori, nu ar trebui să îţi faci griji în privinţa unui accident cerebral vascular", a conchis doctor Steinbaum.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe