- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SIBERIA, (22.02.2016, 17:49)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum s-au cunoscut Homo Sapiens şi Omul de Neanderthal. Descoperire de excepţie făcută într-o peşteră
Scheletul unei femei, care a trăit în urmă cu circa 50.000 de ani, într-o peşteră din Siberia, reprezintă prima dovadă a unei încrucişări între Omul de Neanderthal şi un reprezentant al speciei Homo Sapiens, scrie Descoperă.
Urmărește
3386 afișări
Cum s-au cunoscut Homo Sapiens şi Omul de Neanderthal. Descoperire de excepţie făcută într-o peşteră (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Testele efectuate pe ADN-ul prelevat din rămăşiţele osoase au arătat că individul de sex feminin prezenta gene ale omului modern. Aceasta este o descoperire extrem de importantă, deoarece se credea că procesul a avut loc mai târziu cu câteva zeci de mii de ani.
Oamenii de ştiinţă ştiau încă din anul 2010 că aproximativ 4% din populaţia actuală a Globu Neanderthal lui prezintă gene ale Omului de Neanderthal. Această moştenire genetică, despre care se presupune că afectează anumite zone ale sistemului imunitar, reprezintă cea mai bună dovadă a încrucişării celor două specii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Ultimul studiu care a vizat acest subiect a fost coordonat de cercetătorii din cadrul Institutului Max Planck din Leipzig, Germania. Scopul analizelor a fost de a identifica dacă genele arhaice au fost transmise, într-adevăr, ambelor specii. Rezultatele au arătat că reprezentanţii europeni ai speciei Neanderthal nu prezentau ADN caracterstic omului modern, pe când indivizii identificaţi în Munţii Altai aveau astfel de gene.
Oamenii de ştiinţă au restrâns rezultatele la primii reprezentanţi ai speciei noastre, care au părăsit continentul african înainte cu 40.000 de ani de declanşarea aşa-numitului fenomen "Out of Africa". Din câte se pare, neanderthalienii descoperiţi în Siberia au împărtăşit soarta semenilor lor din Europa, deoarece au fost supuşi extincţiei, în momentul în care specia noastră a populat zonele în care aceştia trăiau, conform Descoperă.
În ceea ce priveşte scheletul descoperit în Munţii Altai, nu se poate spune, deocamdată, dacă încrucişarea celor două specii a avut loc în condiţii paşnice sau grupurile de Homo Sapiens au abuzat de femeile pe care le întâlneau în cale.
"Deoarece copiii locuiesc, de cele mai multe ori, alături de mamele lor, am putea presupune că, în cazul studiat de noi, un bărbat, reprezentant al speciei Homo Sapiens, a avut relaţii intime cu o femeie Neanderthal, iar, mai apoi, copilul rezultat a crescut în comunitatea din care făcea parte mama lui", a declarat Adam Siepel, cercetător în cadrul Cold Spring Harbor Laboratory din New York.
Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi cartilaje de ureche
Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă au identificat perioada anului în care creierul uman este cel mai activ
O alternativă dată de oamenii de ştiinţă se referă la faptul că un individ din specia Neanderthal a avut o relaţie cu o femeie Homo Sapiens. A rezultat, astfel, o familie care, între timp, s-a integrat în comunitatea descoperită în Munţii Altai, citează Descoperă.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe