- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BEIJING, (19.11.2015, 16:55)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire alarmantă: Gena unei noi bacterii rezistente la antibiotice, identificată în China
O genă care determină anumite bacterii - inclusiv unele care au potenţialul de a declanşa epidemii - să devină rezistente la cele mai performante dintre antibioticele moderne a fost descoperită, recent, în cadrul unor teste realizate pe oameni, dar şi pe animale, în China, informează Reuters.
Urmărește
910 afișări
Descoperire alarmantă: Gena unei noi bacterii rezistente la antibiotice, identificată în China (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Descoperirea, anunţată miercuri, este considerată "alarmantă" de oamenii de ştiinţă din lumea întreagă, care au solicitat impunerea de urgenţă a unor restricţii în privinţa utilizării polimixinelor - o clasă de medicamente care includ Colistin, folosit pe scară largă în creşterea animalelor de fermă.
Cercetătorii de la Universitatea Agricolă din China de Sud, coordonaţi de Hua Liu, al căror studiu a fost publicat în Lancet Infectious Diseases, au descoperit această genă - mcr-1 - în plasmide, macromolecule mobile de ADN care pot fi copiate şi transferate foarte uşor între diverse bacterii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Acest lucru sugerează "un potenţial alarmant" de răspândire şi de diversificare în rândul populaţiilor bacteriene, au precizat cercetătorii chinezi.
Aceeaşi echipă a descoperit deja dovezi care atestă transferul acelei gene între tipuri comune de bacterii, precum E. coli, care provoacă infecţii ale tractului urinar, şi Klebsiella pneumoniae, care cauzează pneumonie şi alte infecţii.
"Descoperirea noastră sugerează faptul că progresia de la o rezistenţă extensivă la medicamente la o rezistenţă pandemică este inevitabilă. Deşi este în prezent localizată doar în China, gena mcr-1 va emula cel mai probabil alte gene care determină rezistenţă şi se va răspândi pe plan mondial", au adăugat autorii studiului.
Precedentul indian - Descoperirea genei mcr-1, cauzatoare de rezistenţă la antibiotice, rezonează cu descoperirea în 2010 a lui NDM-1, gena unei alte "super-bacterii", care a apărut în India şi s-a răspândit în lumea întreagă.
Cercetătorii spun că monitorizarea la nivel global a rezistenţei determinate de mcr-1 este de acum înainte vitală pentru a preveni răspândirea bacteriilor rezistente la polimixine.
China este unul dintre cei mai mai consumatori şi producători de Colistin, un medicament folosit atât în agricultură, cât şi de uz veterinar.
Cererea mondială pentru acest antibiotic în agricultură va ajunge la aproape 12.000 de tone pe an până la finalul lui 2015 şi la 16.500 de tone până în 2021, potrivit unui raport întocmit de QYResearch Medical Research Center.
În Europa, 80% din vânzările de polimixine - în principal Colistin - au loc în Spania, Germania şi Italia, potrivit unui raport realizat de European Medicines Agency's Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC).
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe