DESCOPERIRE MAJORĂ. NASA: Doi sateliţi ai planetelor Jupiter şi Saturn ar putea deţine condiţii optime pentru dezvoltarea vieţii. Enceladus are toate ingredientele-cheie pentru viaţa terestră

NASA are noi dovezi că două luni ale planetelor Jupiter şi Saturn ar putea conţine condiţii optime pentru dezvoltarea vieţii, informează CNN.

Urmărește
7249 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE MAJORĂ. NASA: Doi sateliţi ai planetelor Jupiter şi Saturn ar putea deţine condiţii optime pentru dezvoltarea vieţii. Enceladus are toate ingredientele-cheie pentru viaţa terestră

DESCOPERIRE MAJORĂ. NASA: Doi sateliţi ai planetelor Jupiter şi Saturn ar putea deţine condiţii optime pentru dezvoltarea vieţii. Enceladus are toate ingredientele-cheie pentru viaţa terestră

Cercetătorii din cadrul NASA au anunţat că deţin noi dovezi despre două locuri în afara Pământului care ar putea susţine dezvoltarea vieţii: luna lui Jupiter, numită Europa, şi una dintre lunile planetei Saturn, numită Enceladus.

În ceea ce priveşte potenţialul locuibil, Enceladus are în special aproape toate ingredientele-cheie pentru viaţa aşa cum o ştim, potrivit cercetătorilor de la NASA.

Noile observaţii au fost făcute după două studii de amploare, detaliate astăzi în cadrul unei conferinţe la Washington.

Sonda Cassini a descoperit o abundenţă de molecule de hidrogen în pene de apă, ce se ridică din suprafaţa ca de gheaţă a satelitului Enceladus. A şasea cea mai mare lună a planetei Saturn este o ”lume” învelită în gheaţă, ce deţine un ocean dedesubt. cercetătorii cred că hidrogenul provine dintr-o reacţio hidrotermală între oceanul satelitului şi nucleul său pietros.

Dacă acesta este cazul, metanul chimic esenţial ar putea s-ar putea forma în ocean, de asemenea.

 

"Acum, Enceladus este primul pe lista locurilor din sistemul solar care arată condiţii locuibile”, a declarat Hunter Waite, liderul echipei care a condus studiul despre acest satelit. 

 

Telescopul Spaţial Hubble a arătat pene de apă care erup în cea mai caldă zonă a satelitului Europa, una dintre lunite planetei Jupiter, care are o crustă de gheaţă deasupra unui ocean cu apă sărată ce conţine de două ori mai multă apă decât toate mările Pământului. Aceasta este a doua oară când o pană este observată exact în acelaşi loc, ceea ce îi entuziasmează pe cercetători, care cred că astfel se poate demonstra o caracteristică a suprafeţei.

 

"Este semnificant, pentru că restul planetei nu este la fel de uşor de prevăzut sau de înţeles, şi se întâmplă pentru a doua oară în cel mai cald loc”, a declarat Britney Schmidt, al doillea autor al studiului despre satelitul Europa.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici