- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (08.05.2012, 19:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESCOPERIRE SURPRINZĂTOARE: 90 la sută dintre limbile vorbite pe Terra riscă să dispară până la sfârşitul secolului XXI
Savanţii avertizează că multe dintre limbile de pe glob ar putea dispărea în situaţia în care nu se vor lua măsuri pentru protejarea mediilor ameninţate. Cercetătorii de la Universitatea Penn State estimează că până la sfârşitul secolului XXI între 50 şi 90 la sută din limbile de pe glob ar putea să dispară, fenomenul fiind asemănător cu extincţia speciilor.
Urmărește
948 afișări
DESCOPERIRE SURPINZĂTOARE: 90 la sută din limbile de pe Terra riscă să dispară până la sfârşitul secolului XXI
Experţii au ajuns la concluzia ca industrializarea zonelor "sălbatice" conduce la dispariţia limbilor, ceea ce va cauza şi pierderea istoriei şi culturii specifice acestora. În schimb, "o cultură mondială" industrializată va deveni preponderentă, scrie Daily News and Analysis.
"Am analizat regiunile importante în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii şi am măsurat diversitatea lingvistică în încercarea de a înţelege o parte importantă a dimensiunii umane din aceste regiuni. Am constatat că atunci când diversitatea lingvistică dispare, odata cu ea se pierd şi grupuri mici cu economii tradiţionale. Limbile indigene tind să fie înlocuite de cele asociate cu o economie industrială modernă", a declarat Larry Gorenflo, de la Universitatea Penn State.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Un nou studiu a arătat că 70 la sută din limbile de pe Pământ se află în zonele cu o biodiversitate ridicată - cele mai amenintate locaţii de pe Terra - sau în zone sălbatice.
Ţinând cont de faptul că ritmul de dispaţiei a speciilor este de 1000 de ori mai rapid decât oricare altul din istorie, experţii prevăd un viitor sumbru pentru multe din limbile de pe glob.
Cercetătorii de la Universitatea Penn State au analizat 35 de regiuni cu o biodiversitate ridicată, care reprezentau 2,3 la sută din suprafaţa Pământului, dar care conţineau peste jumătate din plantele vasculare din lume şi 43 la sută din speciile vertebrate terestre. În aceste regiuni, oamenii de ştiinţă au descoperit 3.202 de limbi, respectiv aproximativ jumătate din limbile vorbite pe Terra.
Au fost analizate, de asemenea, cinci dintre zonele sălbatice ale planetei, care acoperă 6,1 la sută din suprafaţa Terrei şi conţin 17 la sută din floră şi 6 la sută din speciile vertebrate terestre. În aceste regiuni au mai fost descoperite 1.622 de limbi, multe dintre acestea fiind unice şi vorbite de puţine persoane.
"În multe cazuri se pare că factorii care au contribuit la extincţia speciilor au condus şi la dispariţia limbilor", a declarat Gorenflo.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe