Diminuarea numărului de zile ceţoase, o posibilă cauză a încălzirii globale

Diminuarea numărului de zile ceţoase ar putea explica, parţial, motivul pentru care temperaturile au crescut atât de rapid în Europa, în ultimii 30 de ani.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Diminuarea numărului de zile ceţoase, o posibilă cauză a încălzirii globale

Diminuarea numărului de zile ceţoase, o posibilă cauză a încălzirii globale

O atmosferă mai senină, o consecinţă a evoluţiei climei şi reducerii poluării atmosferice, a contribuit la o creştere, în medie, cu 5-10% a temperaturilor de pe continentul european în ultimii 30 de ani, a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător în cadrul Institutului meteorologic regal din Olanda.

"Temperaturile, în Europa, au crescut într-un ritm de două ori mai rapid decât cel prevăzut de modelele climatologice folosite în ultimele decenii. Mai puţină ceaţă înseamnă mai multe zile cu soare deasupra suprafeţei terestre şi, implicit, o creştere a temperaturilor", a declarat Van Oldenborgh.

Guvernele şi oamenii de ştiinţă din lumea întreagă încearcă să frâneze creşterea temperaturilor, deoarece, în opinia meteorologilor, încălzirea climei va favoriza canicula, seceta, furtunile violente, dispariţia accelerată a speciilor de plante şi animale şi creşterea nivelului mărilor şi oceanelor.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele furnizate de 342 de staţii meteorologice instalate în aeroporturile din Europa şi au măsurat densitatea ceţei, din 1976 şi până în prezent.

Studiul lor, publicat în revista Nature Geoscience, indică faptul că numărul zilelor în care vizibilitatea este mai mică de doi kilometri a scăzut la jumătate faţă de anii '70.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici