Dispozitiv special pentru artere, montat în premieră naţională la doi pacienţi cu afecţiuni coronariene

Doi bărbaţi care sufereau de o boală coronariară ischemică cu angină pectorală severă au fost supuşi unor intervenţii realizate, în premieră naţională, la Spitalul Universitar Bucureşti, prin care le-a fost implantat un dispozitiv care ajută la circulaţia sanguină prin vasele deschise.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Dispozitiv special pentru artere, montat în premieră naţională la doi pacienţi cu afecţiuni coronariene

Dispozitiv special pentru artere, montat în premieră naţională la doi pacienţi cu afecţiuni coronariene

Intervenţia a fost realizată de prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful Secţiei de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB), unor bărbaţi în vârstă de aproape 60 de ani.

"Pentru prima oară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-a utilizat un dispozitiv special, stand pentru bifurcaţii, care se montează în arterele inimii şi permite ca în acele artere care se bifurcă în două ramuri să se menţină atât vasul principal, cât şi cele două ramuri deschise. Este vorba despre ceea ce numim un dispozitiv special pentru bifurcaţie sau stand pentru bifurcaţie", a explicat vineri, pentru MEDIAFAX, profesorul Vinereanu.

Medicul a precizat că pacienţii care au beneficiat de aceste dispozitive la SUUB aveau, de mult timp, o patologie asemănătoare - boală coronariană ischemică, cu angină pectorală destul de severă, la care procedurile simple, prin care sunt inserate tipurile obişnuite de dispozitive ar fi fost foarte complicate din punct de vedere tehnic şi ar fi necesitat cel puţin două dispozitive, în loc de unul.

Vinereanu a adăugat că, spre deosebire de procedura standard, cea realizată, în premieră naţională, la Spitalul Universitar permite o funcţionalitate mai bună a arterelor afectate şi oferă şi o serie de avantaje.

"Procedura este mult mai simplă. Dispozitivul se introduce mai uşor, riscurile pentru pacienţi sunt mai mici, timpul de iradiere este mai scurt, iar costul este mai redus, prin faptul că se foloseşte un singur dispozitiv, în loc de două sau chiar trei dispozitive", a mai spus profesorul Dragoş Vinereanu, precizând că din echipa lui a făcut parte şi dr. Miroslaw Ferenc, medic specialist în cardiologie şi angiografie din Germania.

Costul unei astfel de intervenţii poate ajunge până la 1.500 de euro, însă 75 la sută din sumă poate fi acoperită printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii.

Tot în această săptămână, la SUUB, o echipă de chirurgi condusă de prof dr. Cătălin Cârstoiu a realizat, în premieră naţională, o operaţie de protezare de genunchi personalizată, la o pacientă cu o suferinţă gravă a piciorului, aceasta fiind cea mai modernă metodă de tratare a afecţiunilor ortopedice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici