- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SINNAMARY, (14.09.2015, 06:09)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi sateliţi din sistemul Galileo, plasaţi cu succes pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz
Doi sateliţi din sistemul european de navigaţie prin satelit Galileo au fost plasaţi cu succes pe orbită, vineri dimineaţă, cu ajutorul unei rachete Soyuz care a fost lansată de la baza spaţială Sinnamary din Guyana franceză, informează lepoint.fr.
Urmărește
223 afișări
Doi sateliţi din sistemul Galileo, plasaţi cu succes pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz (Foto: AFP / Mediafax Foto)
Lansarea a avut loc vineri dimineaţă, la ora 02.08 GMT, şi s-a derulat aşa cum era prevăzut. Cei doi sateliţi au fost plasaţi pe orbită, "cu succes", a spus Stéphane Israel, CEO al companiei Arianespace. "Misiunea a fost o reuşită perfectă", a precizat el.
La nouă minute după decolare, Fregat, etajul superior al lansatorului spaţial, s-a separat de corpul central al rachetei, şi-a pornit motoarele şi a plasat pe orbită sateliţii Sat-9 şi Sat-10, fabricaţi de compania germană OHB. Cei doi sateliţi au fost plasaţi cu succes pe o orbită circulară, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la 3 ore şi 48 de minute după decolare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Ei reprezintă al nouălea şi al zecelea satelit din reţeaua Galileo care, atunci când va fi finalizată, va include 30 de sateliţi (dintre care unii vor fi de rezervă).
Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul Galileo, al cărui concept a fost creat la începutul anilor 2000, vizează reducerea dependenţei UE de GPS-ului american (Global Positioning System), îmbunătăţind în acelaşi timp serviciile oferite utilizatorilor, graţie preciziei sale foarte mari în numeroase domenii - rutier, maritim, agricol etc. Însă acest program spaţial european s-a confruntat cu numeroase dificultăţi de-a lungul anilor, acumulând întârzieri în derulare, iar costurile sale au crescut de la 3,3 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro.
Primii doi sateliţi din sistemul Galileo au fost lansaţi în octombrie 2011. În august 2014, sateliţii 5 şi 6 din această reţea au fost plasaţi pe o orbită incorectă. Ulterior, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a reuşit să îi plaseze pe o orbită mai bună. Aceşti doi sateliţi vor putea deveni operaţionali la începutul anului viitor în ceea ce priveşte serviciul de navigaţie. În schimb, Sat-4, unul dintre cei patru sateliţi-test lansaţi în 2011 şi 2012, s-a confruntat cu o defecţiune importantă. Acest satelit nu va putea să funcţioneze corect.
După semi-eşecul din august 2014, constructorul rus al modulului Fregat a făcut corecţiile necesare la etajul superior al lansatorului Soyuz. Racheta rusească a lansat apoi cu succes sateliţii 7 şi 8 din sistemul Galileo, în martie 2015. După lansarea reuşită de vineri, o nouă lansare a unei rachete Soyuz, cu alţi doi sateliţi la bord, va avea loc în decembrie 2015. Apoi, racheta franceză Ariane 5 ES va prelua ştafeta şi va încerca să plaseze pe orbită alţi patru sateliţi, în al doilea semestru din 2016. UE speră ca, până la sfârşitul anului 2016, să plaseze cu succes pe orbită cel puţin 16 sateliţi funcţionali şi că sistemul Galileo să fie în măsură să asigure primele servicii pentru utilizatorii săi . Comisia Europeană speră că sistemul Galileo va deveni total operaţional în 2020.
Citeşte şi: Agenţia Spaţială Europeană va relua programul de lansare a sateliţilor din sistemul Galileo
Citeşte şi: Galileo va fi reluat: Următoarea lansare cu ajutorul capsulelor Soyuz va avea loc în martie
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe