- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (08.10.2014, 08:59)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eclipsă totală de Lună, numită şi "Lună sângerie", vizibilă astăzi
O eclipsă totală de Lună, denumită în mod popular şi "Lună sângerie", va avea loc în primele ore ale dimineţii de 8 octombrie şi va fi vizibilă din Canada şi Statele Unite ale Americii.
Urmărește
8633 afișări
Eclipsă totală de Lună, numită şi "Lună sângerie", vizibilă astăzi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Eclipsa totală de Lună care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, după ce un eveniment astronomic asemănător a avut loc pe 15 aprilie, şi, totodată, a doua dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015, potrivit huffingtonpost.com.
Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Numele "Lună sângerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea - un roşu portocaliu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.
Eclipsa nu va fi vizibilă din România, deoarece la acea oră va fi ziuă în această regiune a Terrei.
Fenomenul va putea fi observat însă din regiunile nordice ale Statelor Unite şi din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele şi Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus.
În timpul unei eclipse, Soarele şi Luna se află la 180 de grade pe cerul nopţii şi în mod normal cele două corpuri cereşti nu pot fi văzute simultan, geometria celestă spunând că este imposibil. Totuşi, datorită refracţiei luminii în atmosfera terestră, este posibil ca, cu câteva minute înainte de răsăritul Soarelui şi de apusul Lunii, imaginile celor două corpuri să fie vizibile pe cer pentru o scurtă perioadă. Practic, persoanele care vor privi cerul în acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu câteva momente înainte de a fi răsărit şi Luna încă vizibilă la câteva momente după ce de fapt a apus, explică space.com.
Potrivit NASA, eclipsa va începe la ora 10.25 GMT şi se va încheia la 11.24 GMT.
Eclipsa de Lună de pe 8 octombrie are loc la două zile după perigeul lunar, adică momentul în care Luna este cel mai aproape de Terra (orbita Lunii în jurul planetei nu este perfect circulară, ci oscilează, satelitul apropiindu-se, perigeu, şi depărtându-se, apogeu, de Terra, în mod regulat, n.r.), iar satelitul natural al Pământului va părea cu 5,3% mai mare decât în cazul eclipsei totale anterioare, care a avut loc pe 15 aprilie, explică NASA.
Există două tipuri de eclipse de Lună, în funcţie de poziţia acesteia faţă de conul de umbră a Pământului: în penumbră sau penumbrale - care pot fi totale sau parţiale şi sunt observate mai ales de astronomi, pentru că nu provoacă modificări importante ale aspectului Lunii, ci doar o uşoară modificare a culorii -, umbrale, când Luna intră în conul de umbră al Terrei parţial - dând naştere unei eclipse parţiale - sau total - când tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Lună nu au loc într-o anumită ordine.
Eclipsele de Lună au loc doar în timpul fazei de Lună Plină.
Ultima eclipsă totală de Lună vizibilă din România a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul României se va produce pe 28 septembrie 2015.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe