Epava navei unui explorator celebru, găsită în Oceanul Arctic, este aceea a corabiei Erebus

Epava uneia dintre ambarcaţiunile exploratorului britanic John Franklin, dispărută în 1846 şi descoperită recent în Oceanul Arctic, este aceea a corabiei Erebus, a anunţat miercuri premierul Canadei.

Urmărește
708 afișări
Imaginea articolului Epava navei unui explorator celebru, găsită în Oceanul Arctic, este aceea a corabiei Erebus

Epava navei unui explorator celebru, găsită în Oceanul Arctic, este aceea a corabiei Erebus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt încântat să anunţ astăzi că nava din expediţia Franklin, găsită în strâmtoarea Victoria în luna septembrie, a fost identificată drept aceea a corabiei NSM Erebus", a anunţat în Parlamentul Canadian premierul Stephen Harper.

Guvernul canadian a organizat şase expediţii majore în Oceanul Arctic începând din 2008, pentru a încerca să găsească epavele celor două nave din expediţia Franklin - Erebus şi Terror - scufundate pe fundul oceanului, înainte de a confirma descoperirea din luna septembrie.

Sub comanda lui John Franklin şi a căpitanului Francis Crozier, cele două nave au părăsit Anglia pe 19 mai 1845 cu un echipaj de 134 de marinari, încercând să descopere Pasajul de nord-vest care permite accesul în Asia prin Oceanul Arctic.

Ultimii europeni care au intrat în contact cu echipajele de pe cele două nave au fost marinarii de pe două baleniere, cu care s-au intersectat în gheţurile din Golful Baffin, în august 1845.

După ce au ajuns în Arhipelagul Arctic, după câteva luni, exploratorii britanici au întâmpinat foarte repede numeroase probleme. Nimeni, cu excepţia câtorva inuiţi, nu i-a mai văzut după aceea în viaţă pe marinarii de pe Erebus şi Terror.

Misterul destinului lor a fost elucidat abia în 1859, când marinarii de pe o corabie plătită de Jane Franklin, văduva exploratorului britanic, au descoperit un mesaj sumbru lăsat într-un tumul din pietre pe insula Roi-Guillaume.

Rămaşi captivi timp de un an şi jumătate pe gheţurile antarctice, marinarii au sfârşit prin a rămâne fără provizii. John Franklin şi 23 membri ai echipajului au murit pe 11 iunie 1847, în circumstanţe neprecizate, potrivit mesajului scris de unul dintre marinarii supravieţuitori la acea dată.

Pe 22 aprilie 1848, 105 supravieţuitori au părăsit navele pentru a merge, pe jos, către uscat. Niciunul dintre ei nu a supravieţuit.

În anii 1980, oamenii de ştiinţă canadieni au ajuns la concluzia, pe baza rămăşiţelor pământeşti ale marinarilor din expediţie, descoperite pe Insula Beechey, că ultimii dintre ei au murit de frig, de foame şi otrăviţi cu plumbul folosit pentru a sigila conservele. Oasele lor prezintă şi urme de canibalism.

Epava corabiei Erebus a fost descoperită în Strâmtoarea Victoria, în largul Insulelor Roi-Guillaume, relativ la mică distanţă de satul inuit Cambridge Bay, în provincia canadiană Nunavut.

Primul navigator care a străbătut Pasajul de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska, a fost Roald Amundsen, între 1903 şi 1906.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici