Fumatul pasiv, asociat cu riscul de deficienţe auditive

Persoanele expuse la fumul provenit de la ţigările altor persoane se confruntă cu un risc sporit de a suferi din cauza unor deficienţe auditive, potrivit unui studiu publicat în revista Tobacco Control, informează bbc.co.uk.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Fumatul pasiv, asociat cu riscul de deficienţe auditive

Fumatul pasiv, asociat cu riscul de deficienţe auditive (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Potrivit unor studii anterioare, oamenii de ştiinţă ştiau deja că persoanele care fumează riscă să sufere de deficienţe auditive.

Însă concluziile acestui studiu recent, realizat pe un eşantion de peste 3.000 de voluntari americani, sugerează faptul că acest risc există şi pentru fumătorii pasivi.

Oamenii de ştiinţă consideră că fumul de ţigară poate să întrerupă fluxul sangvin de la nivelul capilarelor din ureche. În acest fel, organul auditiv este privat de oxigen, iar acest lucru conduce la o acumulare de reziduuri nocive, care declanşează deficienţe auditive.

Această vătămare a urechii interne este diferită de cele cauzate de expunerea la zgomot sau de procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii de la University of Miami şi de la Florida International University au analizat rezultatele unor teste de măsurare a capacităţii auditive, realizate pe un eşantion de 3.307 voluntari nefumători - unii dintre aceştia erau foşti fumători, iar alţii nu au fumat niciodată.

Testele au monitorizat reacţiile auditive ale voluntarilor atunci când au fost expuşi la sunete cu frecvenţe înalte, medii şi joase.

Pentru a măsura nivelul de expunere la fumatul pasiv, voluntarii au efectuat câteva teste sangvine, cu ajutorul cărora cercetătorii au monitorizat prezenţa în sânge a unui derivat al nicotinei, denumit cotinină, sintetizat de corpul uman atunci când organismul intră în contact cu fumul de ţigară.

În urma acestor teste, savanţii americani au ajuns la concluzia că fumătorii pasivi sunt mult mai expuşi la riscul de a prezenta deficienţe auditive, comparativ cu persoanele nefumătoare. În unele cazuri, deficienţele pot fi atât de grave, încât fumătorii pasivi pot întâmpina dificultăţi serioase atunci când trebuie să poarte o conversaţie, în prezenţa unui zgomot de fond.

Potrivit autorilor acestui studiu, fumatul pasiv creşte cu 33% riscul de pierdere a auzului - în cazul tuturor frecvenţelor de sunet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici