- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (03.09.2011, 11:37)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iaurtul probiotic ar putea fi folosit în tratamentul contra depresiei
Iaurtul probiotic, renumit pentru faptul că ajută la menţinerea sănătăţii tractului intestinal, ar putea fi utilizat şi în tratamentul contra depresiei, potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda.
Urmărește
704 afișări
Iaurtul probiotic ar putea fi folosit în tratamentul contra depresiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorii acestui studiu au constatat că bacteriile din tractul intestinal au un efect direct asupra sănătăţii creierului şoarecilor, iar acest efect ar putea să existe şi în cazul oamenilor, informează dailymail.co.uk.
Dacă creierul uman este influenţat în acelaşi fel, savanţii irlandezi consideră că această descoperire ar putea conduce la un nouă modalitate de tratare a depresiei şi a altor maladii care cauzează apariţia stării de anxietate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Bolile intestinale au fost asociate deja în trecut cu maladiile psihice cauzatoare de stres, iar raportul dintre cele două categorii de maladii i-a determinat pe cercetători să studieze în detaliu această legătură.
În cadrul acestui studiu, savanţii irlandezi au hrănit şoarecii cu un tip de "supă" ce conţinea Lactobacillus rhamnosus JB-1, o specie de bacterie care trăieşte în sistemul digestiv uman.
Şoarecii hrăniţi cu acest tip de supă au prezentat mai puţine semne de stres, anxietate şi depresie, în comparaţie cu cei hrăniţi cu o supă obişnuită.
Şoarecii au fost puşi în situaţii stresante - au fost plasaţi într-un labirint -, iar cei care au fost hrăniţi cu acel tip de supă specială ce conţinea bacteria Lactobacillus rhamnosus JB-1 au sintetizat o cantitate mai mică de corticosteron, un hormon al stresului.
John Cryan, coordonatorul studiului, a declarat pentru LiveScience: "Afectând aceste bacterii intestinale, poţi obţine un spectru robust şi destul de larg de efecte asupra reacţiilor chimice cerebrale şi asupra comportamentului. Fără a extrapola, acest lucru deschide calea spre obţinerea unor noi terapii care ar putea trata bolile psihice. Pacienţii ar putea mânca un iaurt probiotic în loc să ia antidepresive".
Cercetătorul irlandez consideră însă că persoanele care suferă de depresie nu pot să meargă pur şi simplu să cumpere orice fel de iaurt de la supermarketul local, deoarece eficienţa acestor produse depinde de tulpina probiotică inclusă în aceste produse lactate.
În plus, Jon Cryan este de părere că probioticele cauzează pacienţilor mai puţine efecte secundare negative în comparaţie cu actualele medicamente contra anxietăţii, precum valiumul.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe