- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (10.07.2010, 10:01)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Informaţiile medicale primite de la "Dr. Google" pot fi dăunătoare pentru sănătate
Un număr tot mai mare de pacienţi care caută pe internet informaţii referitoare la afecţiunile de care suferă ar putea primi de la "Dr. Google" diagnostice greşite sau incomplete, potrivit unui studiu publicat în Journal of Bone and Joint Surgery, relatează dailymail.co.uk.
Urmărește
292 afișări
Informaţiile medicale primite de la "Dr. Google" pot fi dăunătoare pentru sănătate (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Informaţiile medicale referitoare la accidentele sportive obişnuite variază extrem de mult pe internet, din punct de vedere calitativ, cel mai puţin exacte dintre acestea fiind postate de obicei pe pagini personale.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că accidentările sunt de cele mai multe ori agravate atunci când pacienţii încearcă să îşi trateze singuri aceste afecţiuni.
"Motivul pentru care am decis să realizăm acest studiu este acela că tot mai mulţi pacienţi se prezintă la medicii lor «înarmaţi» cu texte printate şi informaţii obţinute de pe internet", a explicat medicul chirurg ortoped Madhav A. Karunakar, autorul studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Atât medicii, cât şi pacienţii ar trebui să fie conştienţi de faptul că informaţiile medicale postate online variază extrem de mult din punct de vedere calitativ. În plus, medicii ar trebui să fie pregătiţi pentru a discuta cu pacienţii lor despre acele informaţii, pentru a se asigura că aceştia nu le interpretează în mod eronat", a adăugat autorul studiului.
Aproape 75% din populaţia Statelor Unite ale Americii are acces la internet şi peste jumătate dintre americani se conectează online cel puţin o dată pe lună, pentru a citi diverse informaţii medicale.
Din păcate, controlul asupra calităţii informaţiilor medicale postate online nu a crescut în acelaşi ritm cu cel de dezvoltare a internetului şi cu cel de multiplicare a site-urilor cu specific medical.
Autorii studiului au selecţionat zece dintre cele mai populare site-uri care postează diagnostice de medicină sportivă şi au analizat informaţiile pe care acestea le afişează.
Folosind două dintre cele mai utilizate motoare de căutare - Google şi Yahoo -, autorii au analizat primele 10 rezultate găsite în urma căutării pentru fiecare diagnostic, cu scopul de a verifica dacă informaţiile sunt complete, corecte şi clare.
Autorii studiului au verificat, totodată, sursa acelor informaţii, încercând să determine dacă proprietarul site-ului este o organizaţie non-profit, o sursă autorizată, o instituţie, un medic, o companie comercială sau o persoană privată.
Din acest punct de vedere, organizaţiile non-profit au obţinut cel mai mare scor, urmate de site-urile academice (inclusiv site-urile unor reviste medicale) şi de site-urile comerciale neorientate către vânzări (precum WebMd şi eMedicine).
Informaţiile cel mai puţin exacte apar în articolele publicate în ziare şi pe site-urile unor persoane private.
Site-urile comerciale având un scop lucrativ în această diagnosticare, precum cele sponsorizate de companii care vând medicamente şi aparatură medicală, prezentau, cu o frecvenţă foarte mare, informaţii incomplete.
"Aproximativ 20% din site-urile apărute în topul 10 al rezultatelor găsite la căutare sunt sponsorizate", a explicat autorul studiului.
"Aceste site-uri sunt motivate pentru a-şi promova produsele şi din acest motiv informaţiile descoperite acolo ar putea fi distorsionate. Am descoperit, totodată, că aceste site-uri menţionează foarte rar riscurile şi complicaţiile asociate cu tratamentele medicale, deoarece încearcă să îşi prezinte produse în cea mai bună lumină", a concluzionat autorul studiului.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe