- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (23.10.2013, 17:13)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia: un tun spaţial, testat cu succes, pentru a explora subsolul asteroizilor
Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a anunţat miercuri că a testat cu succes un tip de tun spaţial construit cu scopul de a aduce pe Terra eşantioane prelevate din subsolul asteroizilor.
Urmărește
282 afișări
Japonia: un tun spaţial, testat cu succes, pentru a explora subsolul asteroizilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
JAXA a explicat că acest instrument - o combinaţie între o bombă şi un tun - va fi asamblat la bordul sondei spaţiale Hayabusa-2, care va fi lansată de pe Terra în 2014, cu scopul de a colecta eşantioane prelevate din subsolul asteroidului 1999JU3, în anul 2018, şi de a le readuce apoi pe planeta noastră în 2020.
Pentru acest test realizat în exterior, agenţia niponă a folosit un propulsor pentru a expedia o bilă mare din metal către o ţintă, în acelaşi fel în care intenţionează să o facă şi în spaţiu, peste cinci ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Atunci când va ajunge pe orbita stabilită a micului asteroid, Hayabusa-2 va lansa acel "tun spaţial", apoi se va adăposti, plasându-se de cealaltă parte a asteroidului. Dispozitivul va exploda şi va propulsa o bilă de metal spre asteroid, pentru a crea un crater. După aceea, sonda niponă se va plasa deasupra craterului din care va preleva eşantioane de subsol.
Cercetătorii de la JAXA estimează că subsolul asteroizilor este mai interesant de analizat decât suprafaţa acestora, întrucât materialele lor sunt avariate de pe urma expunerii permanente la radiaţiile cosmice.
Hayabusa-2 succede primei sonde cu acelaşi nume, lansată în mai 2003, care a recoltat eşantioane de pe asteroidul Itokawa, la 290 milioane de kilometri de Terra, în septembrie 2005. Tehnica folosită de prima sondă a fost diferită: un coşuleţ a recoltat praful proiectat de impactul unei bile cu suprafaţa asteroidului, în condiţiile în care sonda avea la bord doar trei bile.
Însă dificultăţile de comunicare cu sonda, avariile motoarelor sale, ale bateriilor şi ale altor echipamente i-au forţat pe tehnicienii niponi să amâne cu trei ani revenirea sondei pe Terra, călătoria ei transformându-se într-o veritabilă odisee.
Sonda a ajuns în cele din urmă, în iunie 2010, în atmosfera terestră şi a putut să trimită pe Terra, înainte de a se dezintegra, o capsulă care a fost recuperată din deşertul australian, la şapte ani după lansarea ei în spaţiu. După câteva luni, coordonatorii misiunii au anunţat, cu multă emoţie, prezenţa a 1.500 de particule de asteroid în eşantioanele aduse de Hayabusa-1 pe planeta noastră, o reuşită care a reprezentat o premieră mondială.
Potrivit cercetătorilor de la JAXA, analiza materialelor din care sunt alcătuite corpurile cereşti ar putea să explice mai bine condiţiile care au dus la formarea Terrei şi la apariţia vieţii.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe