- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (23.11.2010, 20:02)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Laureatul Nobel pentru Medicină 2008: Aproape 30% dintre cazurile de cancer, cauzate de infecţii
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în 2008, prof. dr. Harald zur Hausen, a declarat marţi într-un interviu acordat MEDIAFAX că aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în prezent sunt legate de anumite infecţii, iar viitorul în maladia oncologică este vaccinarea.
Urmărește
170 afișări
Laureatul Nobel pentru Medicină 2008: Aproape 30% dintre cazurile de cancer, cauzate de infecţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prof. dr. Harald zur Hausen a fost prezent, la Bucureşti, la Conferinţa Nobel în România, care a marcat cinci ani de existenţă ai revistei Hipocrate.
Cariera profesorului zur Hausen s-a centrat pe demonstrarea relaţiei de cauzalitate dintre diferite tipuri virale şi apariţia unor forme de cancer, acesta primind în 2008 Premiul Nobel pentru demonstrarea implicării papilomavirusului uman (HPV) în apariţia cancerului de col uterin.
Descoperirile profesorului Hausen includ detectarea de noi tipuri ale papilomavirusului uman (HPV), izolarea genoamelor tipurilor HPV 16 şi 18 şi descrierea expresiei genelor specifice ale acestuia, integrate în genomul celulei tumorale gazdă. Aceste descoperiri au permis înţelegerea carcinogenezei cervicale, caracterizarea istoriei naturale a infecţiei cu papilomavirus şi au permis realizarea vaccinurior preventive. Profesorul Harald zur Hausen a prezentat, în premieră, pentru România şi următoarele ţinte ale activităţii sale, posibili alţi agenţi infecţioşi implicaţi în patologia tumorală, în particular virusul TT (TTV).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Prezentăm integral interviul acordat de Harald zur Hausen agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Putem vorbi despre o epidemie de cancer, ţinând cont de numărul tot mai mare al îmbolnăvirilor?
Harald zur Hausen: Nu cred că putem vorbi despre o epidemie de cancer. Populaţia globală creşte, speranţa de viaţă este în creştere, iar cele mai multe cazuri de cancer apar la vârste înaintate. Fiecare decadă adaugă altă boală. Există multe tipuri de cancer. Sunt unele tipuri de cancer la care incidenţa este în scădere, cum ar fi cel gastric.
Rep.: Există o legătură între bolile infecţioase şi cancerul?
H.H.: Da, putem spune într-adevăr că, în prezent, aproximativ 30 la sută din totalul cazurilor de cancer înregistrate sunt legate de anumite infecţii, şi nu doar microbi, paraziţi, bacterii. Cercetarea se îndreaptă spre a demonstra etiologia infecţiiilor altor tipuri de cancer, cum ar fi cel limfatic şi gastrointestinal.
Rep.: Este ceea ce se întâmplă acum cu mecanismul cancerului de col uterin?
H.H.: Probabil că nu este exact acelaşi mecanism pentru că vorbim de alţi agenţi etiologici. Aceşti agenţi infecţioşi acţionează în moduri diferite, dar putem vorbi de un mecanism direct de carcinogeneză prin includerea unor fragmente din materialul genetic în ADN-ul celulei gazdă, ducând la trasformarea malignă a acestuia. Acesta este un mecanism direct. Există şi un mecanism indirect care induce mutaţii celulare şi care pot duce la formarea tumorilor.
Rep.: Care ar fi alţi factori care determină creşterea cazurilor de cancer, în afara infecţiilor?
H.H.: Există situaţii în care în anumite regiuni apar mai frecvent cazuri de cancer. Există anumiţi factori favorizanţi pentru cancer, cum ar fi fumatul sau consumul de substanţe toxice, de exemplu alfa toxina în alune. Nu putem exclude însă faptul că celulele afectate de fumat sau anumite substanţe toxice asociate cu infecţiile afectează împreună celula şi provoacă apariţia cancerului. De aceea sunt necesare cercetări intense, iar tinerii să fie încurajaţi să preia şi să ducă mai departe descoperirile privind această maladie.
Rep.: Vorbind de vaccinarea HPV (Human Papilloma Virus), aceasta ar putea fi extinsă şi la băieţi?
H.H.: Vreau să subliniez că dezvoltarea vaccinurilor este foarte importantă şi că, deşi au existat raportări negative în presă, pot spune că vaccinurile sunt sigure. Efectele adverse sunt minime. Desigur, niciun vaccin nu poate fi lipsit de efecte adverse, dar în cazul HPV vorbim de apariţia extrem de rară a unor efecte adverse 1 la 100.000, mai puţin decât la oricare alt vaccin folosit pe scară largă. De asemenea, putem vorbi de o eficacitate de aproape sută la sută. Impactul adevărat va putea fi măsurat. Incidenţa cancerului de col uterin va scădea, dar acest lucru va fi vizibil peste 15 - 20 de ani, întrucât evoluţia lui este măsurată în ani. Prin vaccinare, cancerul va fi redus cu 12 - 15 la sută la femei şi aproape 30 la sută la bărbaţi, aşa cum s-a întâmplat cu hepatita B.
În ceea ce priveşte vaccinarea băieţilor, susţin şi recomand din toată inima vaccinarea lor. Există o serie de cancere care apar şi la bărbaţi, cauza fiind infecţia cu papiloma virusul uman (HPV). Astfel, aproape 30 la sută din cancerele cavităţii orale şi 70 la sută din cancerele regiunii anale la bărbaţi sunt cauzate de HPV. Apoi, bărbaţii infectaţi transmit virusul către femei.
Dar cel mai important, avem posibilitatea să eliminăm complet acest tip de cancer şi să atingem acest deziderat. Aşa cum prin vaccinarea împotriva hepatitei B am scăzut incidenţa maladiei. Vacciunl HPV poate preveni şi verugile genitale. Sigur că autorităţile sunt mai puţin dispuse să plătească şi vaccinul băieţilor pentru că numărul cazurilor de cancer la ei este mult mai redus, iar povara financiară mai mică.
Rep.: România are poate o situaţie specială. Oferă gratuit vaccin, iar femeile îl refuză. Aveţi un mesaj pentru autorităţi?
H.H.: În primul rând, autorităţile ar trebui să încerce absolut orice pentru a aplica vaccinarea. Să îi înveţe pe medici, pe profesori, pe părinţi, pentru ca toată lumea să aibă o reacţie pozitivă. Eu nu am niciun beneficiu financiar din vânzarea vaccinului, de aceea susţin şi recomand călduros vaccinarea atât la fete, cât şi la băieţi.
Rep.: Ce alte surprize mai pregătiţi lumii medicale?
H.H.: Nu pregătesc surprize cu adevărat. Sper că viitorul va demonstra că sunt multe tipuri de cancer cauzate de agenţi infecţioşi şi că multe pot fi prevenite dacă nu măcar tratate corespunzător.
Rep.: V-aţi aşteptat să primiţi premiul Nobel? Ce aţi simţit atunci?
H.H.: Nu m-am aşteptat, deşi au existat multe zvonuri. Am ştiut că am fost propus pentru nominalizarea din 2007. Erau foarte intense zvonuri, dar nu am fost propus, aşa că în 2008 nu mă mai aşteptam la asta.
Când am aflat, am fost încântat, bineînţeles. Dar nu aş putea spune că am trăit satsifacţie, ci doar mulţumirea popularizării unei descoperiri. Vreau să spun că în ceea ce priveşte cancerele, vaccinul reprezintă viitorul.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe