- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (16.10.2014, 19:16)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Un român consumă în medie 30 de kg de zahăr anual, media europeană - 16 kg
Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce explică înmulţirea cazurilor de diabet la copii şi faptul că jumătate din populaţia României este obeză a declarat, joi, de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, medicul Lygia Alexandrescu.
Urmărește
1217 afișări
Medic: Un român consumă în medie 30 de kg de zahăr anual, media europeană - 16 kg (Imagine: CSID)
Medicii prezenţi joi la conferinţa de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, intitulată "Educatia alimentară bate gena!", au arătat că avem obiceiuri nesănătoase - consum de zahăr şi prăjeli, faptul că uităm să bem apă sau fumăm - iar stresul prin care trecem zilnic şi oboseala cronică de care ajungem să suferim ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal.
"Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obţinute dacă cei mici ar fi convinşi că e mai bine pentru ei să mănânce strugure, decât ciocolată", a declarat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ea susţine că, potrivit statisticilor, un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât consumă în medie un european, ceea ce "face de înţeles avântul pe care l-a luat diabetul în rândul copiilor în ultimii 10 ani".
Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat lansarea unui proiect privind introducerea obligatorie a educaţiei alimentare în şcoli.
"Se lucrează la un proiect privind introducerea educaţiei nutriţionale în planurile de învăţământ, care îi va include atât pe elevii din clasele primare, cât şi pe dăscălii care le vor preda. Există şi acum module de educaţie pentru sănătate, dar sunt abordate ca disciplină opţională. Cu sprijinul ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, un astfel de proiect i-ar putea ajută pe cei mici să înţeleagă ce înseamnă obiceiuri alimentare sănătoase", a spus Cornelia Popa Stavri, reprezentanta FSLI.
Conform specialiştilor în genetică, scuze precum "n-am cum să nu mă îmbolnăvesc dacă mama sau tata au fost bolnavi" sau "sunt predispus la îngrăşare din cauza genelor" sunt doar mituri.
"Toţi venim cu un pachet de gene bune, dar problema este că nu ştim să-l conservăm şi că o putem face folosind combinaţii alimentare bune pentru sănătate. Iar cea mai bună dovadă că acest lucru este posibil o reprezintă avântul pe care l-a luat nutrigenetica la nivel mondial, adică acea ştiinţă care studiază relaţia dintre gene şi nutrient. Tocmai această ştiinţă face trecerea de la tratarea bolilor la prevenţie, în funcţie de fiecare caz în parte", a explicat Natalia Cucu, directorul Centrului de Epigenetică.
În lume există peste 1 miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decât cele 800 de milioane de persoane ce suferă de malnutriţie, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cel puţin 300 de milioane de adulţi sunt obezi. Dacă în China, Japonia şi în unele ţări africane procentul acestora este mic, sub 5 la sută, în unele zone urbane din Samoa (SUA), numărul acestora depăşeşte 75%. În Statele Unite, 30% dintre adulţi sunt consideraţi obezi, adică aproximativ 60 de milioane de persoane. În Europa, recordul la obezitate este deţinut de Marea Britanie cu 23%, faţă de Germania cu 12% şi Italia cu 8%.
Obezitatea progresează şi în rândul copiilor: în lume există 22 de milioane de copii obezi cu vârstă sub cinci ani. Obezitatea infantilă tinde să ia proporţii alarmante în Uniunea Europeană, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul acestora creşte anual cu 400.000, potrivit datelor prezentate de Lygia Alexandrescu.
În România, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali este cu 18% mai mare în ultimii zece ani, arată datele centralizate la Centrul de calcul şi statistică sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20