- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (25.09.2013, 14:46)
- Florin Badescu
Medicul oncolog Maurice Tubiana, un pionier al radioterapiei, a murit la vârsta de 93 de ani
Medicul oncolog Maurice Tubiana, promotor al radioterapiei, specialist în radiologie şi radiobiologie de talie mondială, a murit marţi la Paris la vârsta de 93 de ani, a anunţat Academia de medicină din Franţa.
Urmărește
182 afișări
Medic şi fizician, Maurice Tubiana a coordonat Centrul anticancer al Institutului Gustave-Roussy din Paris. A fost un pionier al radioterapiei, promovând utilizarea în scopuri medicale a izotopilor radioactivi, atât pentru diagnosticare şi investigaţii clinice, cât şi pentru terapia în sine.
Un ultim omagiu oficial va fi adus vineri, într-o ceremonie militară în curtea Domului Invalizilor din Paris, acestui fost membru al Rezistenţei franceze din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cu Crucea de Război 39-45 şi cu Medalia Evadaţilor.
Născut pe 25 martie 1920, la Constantine, în Algeria, doctor în medicină şi licenţiat în fizică, Maurice Tubiana, care a absolvit şi cursurile Universităţii Berkeley din California, s-a angajat ca medic intern la Assistance Publique - Hôpitaux de Paris în 1946.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Război în USR. Lasconi vrea s-o dea afară din partid pe Clotilde Armand: Încearcă să saboteze campania electorală
-
Anunţul oficial al CCR: funcţia de preşedinte al României devine vacantă. Interimatul se asigură de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan
-
Summit-ul IA de la Paris. 61 de ţări au semnat un acord, SUA şi Marea Britanie au refuzat
Devenit profesor de fizică medicală în 1952, radiolog la Assistance Publique - Hôpitaux de Paris în 1958 şi profesor la Facultatea de Medicină din Paris din 1963 până în 1989, Maurice Tubiana a avut o carieră neîntreruptă în domeniul medical, lucrând în principal la Institutul Gustave-Roussy.
Odată cu primirea în 1981 a Gray Medal, cea mai înaltă recompensă internaţională în domeniul radiobiologiei, profesorul Tubiana a devenit celebru pe plan internaţional. În 1991 a primit o altă distincţie importantă, premiul Pezcoller, pentru întreaga carieră.
A fost, totodată, membru în comitetul central al Ligii pentru drepturile omului şi ale cetăţeanului.
Alături de câteva sute de articole ştiinţifice, profesorul Tubiana a publicat mai multe cărţi pentru publicul larg, precum "Le Refus du réel" (1977), "La lumière dans l'ombre" (1991), "Le Bien-vieillir" (2003) şi "N'oublions pas demain. Mémoires" (2007).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Cine este gelatierul român care a câştigat un premiu la cea mai prestigioasă competiţie continentală din industria îngheţatei artizanale?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe