- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.06.2014, 11:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul feţei nevăzute a Lunii a fost dezlegat
Timp de zeci de ani oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă de ce partea nevăzută a lunii este atât de diferită de cea pe care o putem vedea de pe Pământ, iar acum se pare că au aflat răspunsul.
Urmărește
10452 afișări
Misterul feţei nevăzute a Lunii a fost dezlegat! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
„A fost extrem de surprins să constat, copil fiind, cât de diferită este partea nevăzută a Lunii, prima dată când am văzut o machetă a corpului ceresc”, îşi aminteşte Jason Wright, asistent de astrofizică la Universitatea de stat din Pennsylvania. „Erau numai munţi şi cratere. Dar unde erau mările? Se pare că acesta a rămas un mister nedezlegat din anii `50”. Mările selenare sunt câmpii uriaşe apărute în urmă cu sute de milioane de ani, datorită activităţii vulcanice. De pe Pământ ele apar ca nişte pete uriaşe pe suprafaţa Lunii, notează huffingtonpost.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În timp ce partea vizibilă a Lunii este aproape plină de aceste pete, partea nevăzută – observată pentru prima dată în imaginile captate de sonda sovietică Luna 3, în 1959 – prezintă doar câteva pete.
Care este motivul?
Cercetătorii Universităţii din Pennsylvania susţin teoria potrivit căreia lipsa mărilor pe partea nevăzută a Lunii este legată de diferenţa de grosime a învelişului selenar: partea nevăzută a Lunii are un înveliş mult mai gros faţă de partea pe care o vedem noi.
Deşi teoriile privind formarea Lunii diferă, majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că Luna s-a format în urma coliziunii dintre Pământ şi un corp ceresc de dimensiuni considerabile, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.
În urma impactului, atât Pământul, cât şi satelitul format astfel erau extrem de fierbinţi. Partea dinspre Pământ s-a răcit mai lent din cauza căldurii puternice terestre. Partea care nu a fost expusă acestui proces s-a răcit mult mai repede, formând un înveliş mai gros dintr-un amestec de aluminiu şi calciu, potrivit noii teorii. Când magma lunară s-a revărsat, creând mările selenare, partea nevăzută a Lunii, având un înveliş mai gros, a fost mai puţin afectată de acest proces.
În concluzie, acest înveliş mai gros – şi efectul ce constă în lipsa mărilor – explică motivul pentru care cele două jumătăţi ale Lunii sunt atât de diferite.
Citeşte şi:
Prima casă de pe Lună, în stilul tradiţional scandinav. Cum arată şi cât va costa proiectul suedez - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe