Noi "arme" împotriva stafilococului auriu, descoperite de medici

Noi tratamente promiţătoare împotriva stafilococului auriu, o bacterie rezistentă la mai multe tipuri de antibiotice, care, anual, face mai multe victime decât SIDA în SUA, au fost prezentate la Congresul mondial asupra maladiilor infecţioase (ICAAC), marţi, la San Francisco, relatează AFP.

Urmărește
17977 afișări
Imaginea articolului Noi "arme" împotriva stafilococului auriu, descoperite de medici

Noi "arme" împotriva stafilococului auriu, descoperite de medici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rădăcinile de stafilococ auriu rezistente la meticilină provoacă peste 60% din totalul infecţiilor nosocomiale (contractate de un pacient în timpul unui tratament medical) din Statele Unite.

Incidenţa lor a crescut şi în afara centrelor medicale, în cluburile de sport şi în închisori, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Stafilococul a fost pentru prima oară descoperit şi în eşantioane de nisip şi în mostrele de apă recoltate de pe mai multe plaje publice de pe coasta de vest americană, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 49-a conferinţă anuală organizată de ICAAC.

Procentul de infecţii nosocomiale provocate de stafilococul auriu rezistent la meticilină a crescut de la 2%, în 1974, la 22%, în 1995, şi la 63%, în 2004, au declarat reprezentanţii CDC.

Stafilococul auriu, contractat adeseori în urma unei răni la nivelul epidermei, atacă organe interne, precum rinichii şi inima, provocând o febră puternică.

Experţii consideră că 20% din totalul persoanelor infectate cu acest agent patogen decedează, numărul victimelor ajungând la circa 19.000 în fiecare an, numai în Statele Unite.

În Uniunea Europeană, peste trei milioane de persoane sunt afectate anual de aceste infecţii şi câteva zeci de mii dintre pacienţi decedează anual.

"Principalele tipuri de antibiotice noi (76 în total) care au fost prezentate în acest an la congresul ICAAC au ca scop anihilarea rezistenţei sporite a stafilococului auriu", a explicat Karen Bush, profesor de biochimie la Universitatea din Indiana.

Experta americană a citat două noi tipuri de antibiotice experimentale, pe care le consideră promiţătoare. Primul dintre ele, denumit ACH.490, pus la punct de compania biofarmaceutică americană Achaogen, a trecut deja un prim test clinic, pe 32 de pacienţi. Cel de-al doilea, produs de societatea Calixa Therapeutics Inc., se numeşte CXA-101.

Alte companii farmaceutice au recurs la surse exotice pentru a descoperi noi molecule capabile să distrugă acest stafilococ.

Compania indiană Piramal Life Sciences Limited a anunţat, la acest congres, că a descoperit un microorganism, provenind dintr-un burete de mare, care produce pe cale naturală un antibiotic extrem de puternic.

Descoperirea recentă a unei molecule simple, formată dintr-un atom de oxigen şi un atom de azot, care joacă un rol cheie în rezistenţa agenţilor patogeni în faţa antibioticelor, ar putea deschide calea către descoperirea unor noi tratamente mai eficiente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici