- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CLUJ NAPOCA, (17.03.2017, 08:00)
- Vasile Magradean
Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat. Medicii cer bugetarea programului de screening
Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat din 1990 până în prezent, au spus medicii gastroenterologi şi oncologi, prezenţi la Cluj-Napoca, la un congres de coloproctologie, aceştia solicitând Ministerului Sănătăţii bugetarea programului naţional de screening pentru acest tip de afecţiune.
Urmărește
733 afișări
Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat. Medicii cer bugetarea programului de screening (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)
Şeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, a declarat, joi, presei, că acest program naţional de screning privind cancerul de colon a fost aprobat de 10 ani, dar nu a fost niciodată bugetat.
„Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul naţional prevedea teste de sângerare ocultă la doi ani, pentru selectarea populaţiei la risc de a avea leziuni colo-rectale şi doar acele persoane să facă examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face faţă afluxului de pacienţi de peste 50 de ani. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon”, a spus Tanţău.
Potrivit acestuia, în statele europene, unde există programe de screening, s-a redus incidenţa cancerului de colon cu 20%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
„Programul de screening trebuie pornit de politicienii de azi, iar rezultatele se văd pentru politicienii de peste 10-15 ani, dar toţi trebuie să înţeleagă că un astfel de program naţional de screening pentru cancerul de colon trebuie să existe, este absolută nevoie de el. Nu cred că finanţarea unui astfel de program ar fi o problemă pentru România, la potenţialul economic actual al ţării”, a mai spus medicul clujean.
Acesta a precizat că, la nivelul UE, sunt obligatorii pentru fiecare stat membru trei screeninguri – mamar, col uterin şi cancer de colon, iar în România singurul care nu a fost bugetat este cancerul de colon.
Preşedintele Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie de la Cluj-Napoca, Cosmin Puia, a declarat, la rândul său, că se impune un astfel de program care ar duce la depistarea precoce a bolii şi ar implica un tratament minim invaziv.
„Toată lumea ar ieşi câştigată şi chiar dacă ar necesita la început cheltuieli suplimentare trebuie să înţelegem că oamenii s-ar simţi mai protejaţi dacă ar exista un astfel de program. Trebuie făcut acest efort de implementare a unui astfel de program, trebuie acceptat şi pe linie financiară”, a subliniat Puia.
Peste 200 de specialişti gastroenterologi, oncologi, chirurgi, radioterapeuţi din România, Franţa şi Germania participă, în perioada 16 – 18 martie, la Cluj-Napoca la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie.
Citeşte şi: VIDEO Minunea naturală ascunsă în staţia de metrou Politehnica, veche de 70 de milioane de ani
Citeşte şi: Ce este CIROZA HEPATICĂ, boala de care suferea Ileana Ciuculete. Ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic
Citeşte şi: China pune la pământ munţi întregi, iar cercetătorii sunt îngrijoraţi: „Este un experiment fără precedent în istoria omenirii!”
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Ora IDEALĂ la care să bei cafea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe