O anomalie cromozomială ar putea fi la originea anumitor tipuri de cancer

O anomalie cromozomială, numită aneuploidie, s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat în SUA, care confirmă o ipoteză formulată de mult timp de oamenii de ştiinţă.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului O anomalie cromozomială ar putea fi la originea anumitor tipuri de cancer

O anomalie cromozomială ar putea fi la originea anumitor tipuri de cancer

Aneuploidia împiedică celulele organismului să aibă numărul obişnuit de cromozomi, iar în cazul oamenilor, numărul cromozomilor conţinuţi de celulele canceroase este, în majoritate a cazurilor, anormal.

Oamenii de ştiinţă bănuiau de multă vreme că dezvoltarea tumorilor este provocată de mutaţii genetice, care se fac vinovate de o separare defectuoasă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare, au explicat cercetătorii de la Mayo Clinic din SUA.

"Bazându-ne pe noi modele, testate iniţial pe şoareci, aplicate apoi pe diverse forme de cancer la oameni, am reuşit să demonstrăm că aneuploidia conduce la declanşarea cancerului şi am reuşit să elucidăm, totodată, modul în care se realizează acest proces", a declarat Jan van Deursen, principalul autor al studiului.

În timpul testelor pe şoareci, cercetătorii au descoperit că o celulă este mai puţin capabilă să distrugă o tumoare dacă separarea fiecărui cromozom din celulă (mitoză) este incompletă sau dacă se încheie prin lipsa unui cromozom.

"Celulele îşi pierd astfel capacitatea de a se debarasa de tumori, fapt care face parte din sistemul imunitar", a explicat Bob Nellius, purtător de cuvânt al Mayo Clinic.

"E ca şi cum aţi pierde programul antivirus al computerului dumneavoastră. Celula îi spune cancerului: «Vino să mă prinzi»", a adăugat aceeaşi sursă.

Printre formele de cancer asociate cu aneuploidia, studiul citează cancerul de colon şi cancerul sistemului limfatic.

Rezultatele acestui studiu, care ar putea pune punct unei lungi dezbateri care a durat zeci de ani - aceea dacă aneuploidia duce la cancer sau este provocată de acesta -, sunt publicate în revista Cancer Cell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici