- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (25.08.2015, 12:16)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video O capsulă japoneză s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională - VIDEO
O capsulă spaţială niponă, lansată de la o bază din sudul Japoniei săptămâna trecută, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în noaptea de luni spre marţi, a anunţat Agenţia japoneză de explorări spaţiale (JAXA), citată de site-ul lepoint.fr.
Urmărește
455 afișări
Această operaţiune delicată, ce constă în prinderea capsulei spaţiale HTV-5 (cunoscută şi sub denumirea "Kounotori 5") cu un braţ robotizat, pentru a fi fixată apoi de un modul al ISS, a fost efectuată de astronautul nipon Kimiya Yui.
Vehiculul a fost conectat fără probleme la staţie în cursul nopţii de luni spre marţi, a precizat JAXA.
"Operaţiunea de prindere a capsulei s-a încheiat la ora 19.29 (ora Japoniei). Această sarcină delicată a fost efectuată de spaţionautul Kimiya Yui şi a constat în prinderea vehiculului HTV-5 cu un braţ robotizat. Misiunea a continuat apoi cu fixarea capsulei de ISS şi efectuarea tututor conectărilor necesare pentru descărcarea produselor pe care le-a transportat", a precizat JAXA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Un alt japonez, Koichi Wakata, a supravegheat operaţiunea din centrul de control pentru misiuni spaţiale al agenţiei spaţiale americane (NASA).
Conectarea la ISS a unui vehicul spaţial a fost dirijată pentru prima dată în istorie de o echipă japoneză.
"Sunt mândru că putem să livrăm astfel provizii indispensabile pe ISS, graţie posibilităţilor oferite de robotica japoneză, tehnologiilor noastre şi astronauţilor noştri", a declarat Naoki Okumura, directorul general al JAXA, într-un comunicat de presă.
O rachetă spaţială din gama H-2B a decolat de la Centrul Spaţial Tanegashima din Japonia, pe 19 august, şi, după 15 minute, a plasat cu succes pe orbită capsula HTV-5.
Capsula spaţială a transportat o încărcătură de 5,5 tone de materiale şi provizii pentru astronauţii de pe ISS, inclusiv un echipament de tratare a apei, trimis de NASA, şi un dispozitiv experimental care va studia efectele pe care procesul de îmbătrânire în spaţiu le are asupra şoarecilor.
Pe lângă proviziile de apă şi alimente, capsula HTV-5 a transportat la bordul staţiei mai multe costume spaţiale, filtre de apă, diverse instrumente ştiinţifice, inclusiv un telescop ce măsoară radiaţia cosmică - fluxuri de particule ce includ cea mai mare cantitate de energie din Univers.
Citeşte şi: Un vehicul spaţial japonez de tip cargo, lansat cu succes, într-o misiune de aprovizionare a ISS - VIDEO
Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi să descifreze misterul care înconjoară compoziţia acestor radiaţii şi vor să înţeleagă motivul pentru care ele conţin niveluri atât de mari de energie.
Noul telescop, care va fi montat în exteriorul staţiei, va avea o durată de funcţionare de până la cinci ani.
Capsula Kounotori 5, care va rămâne conectată la ISS timp de cel puţin 45 de zile, este a cincea misiune de acest tip lansată cu ajutorul rachetei H-2B, după cele reuşite în septembrie 2009, ianuarie 2011, iulie 2012 şi august 2013.
Lansarea de pe 19 august a fost realizată de JAXA în colaborare cu grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI), care produce racheta H-2B, cel mai mare lansator spaţial al Japoniei.
Potrivit specialiştilor, succesul repurtat de această misiune japoneză va ajuta sectorul spaţial să îşi revină după o serie de trei eşecuri răsunătoare înregistrate în ultimele 10 luni, la scurt timp după lansările unor vehicule spaţiale de tip cargo.
Cele două vehicule americane de tip cargo operate de Orbital ATK şi SpaceX sunt obligate pentru moment să rămână la sol, în urma unor accidente suferite pe 28 octombrie 2014, respectiv pe 28 iunie 2015. În schimb, vehiculele ruseşti Progress, deşi au înregistrat un eşec similar în aprilie, şi-au reluat zborurile în urmă cu o lună.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citeşte şi: O capsulă Dragon, produsă de compania SpaceX, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională
Citeşte şi: Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi dotată cu lasere pentru distrugerea "gunoiului spaţial"
Citeşte şi: Primul echipaj de astronauţi care va petrece un an pe Staţia Spaţială Internaţională a sosit pe avanpostul spaţial
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un vehicul spaţial japonez de tip cargo, lansat cu succes, într-o misiune de aprovizionare a ISS - VIDEO
Citește și: O capsulă Dragon, produsă de compania SpaceX, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe