Video Un vehicul spaţial japonez de tip cargo, lansat cu succes, într-o misiune de aprovizionare a ISS - VIDEO

Un vehicul spaţial japonez de tip cargo a fost lansat cu succes de la o bază din sudul Japoniei, miercuri, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) cu apă, alimente şi echipamente ştiinţifice, informează Reuters.

Urmărește
535 afișări

O rachetă spaţială din gama H-2B a decolat de la Centrul Spaţial Tanegashima din Japonia, miercuri, la ora 11.50 GMT, şi, după 15 minute, a plasat cu succes pe orbită capsula HTV, potrivit imaginilor transmise în direct de postul NASA TV.

Capsula va avea nevoie de cinci zile pentru a ajunge în apropiere de ISS şi a se conecta cu avanpostul spaţial.

Astronautul japonez Kimiya Yui, care a ajuns la bordul ISS în luna iulie, va utiliza un braţ robotizat de pe staţie, luni, pentru a prinde capsula HTV în momentul în care aceasta se va apropia la o distanţă rezonabilă pe orbită şi va efectua apoi o serie de manevre delicate pentru a conecta capsula spaţială la modulul Harmony al staţiei.

Capsula HTV transportă o încărcătură de 4.309 kilograme şi, potrivit specialiştilor, va ajuta sectorul spaţial să îşi revină după o serie de trei eşecuri răsunătoare înregistrate în ultimele 10 luni, la scurt timp după lansările unor vehicule spaţiale de tip cargo.

Cele două vehicule americane de tip cargo operate de Orbital ATK şi SpaceX sunt obligate pentru moment să rămână la sol, în urma unor accidente suferite pe 28 octombrie 2014, respectiv pe 28 iunie 2015. În schimb, vehiculele ruseşti Progress, deşi au înregistrat un eşec similar în aprilie, şi-au reluat zborurile în urmă cu o lună.

"Suntem într-o formă bună acum, dar, dacă dintr-un motiv sau altul vehiculul HTV nu va ajunge aici, vom rămâne cu rezerve foarte mici de materiale consumabile, cel mai probabil la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie", a declarat astronautul american Scott Kelly, aflat la bordul ISS, în timpul unui interviu pe care l-a acordat luni.

Pe lângă proviziile de apă şi alimente, vehiculul HTV transportă la bordul staţiei mai multe costume spaţiale, filtre de apă, diverse instrumente ştiinţifice, inclusiv un telescop ce măsoară radiaţia cosmică - fluxuri de particule ce includ cea mai mare cantitate de energie din Univers.

Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi să descifreze misterul care înconjoară compoziţia acestor radiaţii şi vor să înţeleagă motivul pentru care ele conţin niveluri atât de mari de energie.

Noul telescop, care va fi montat în exteriorul staţiei, va avea o durată de funcţionare de până la cinci ani.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici