- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BAIKONUR, (16.12.2010, 12:52)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a decolat către ISS
O capsulă Soyuz a decolat, miercuri, de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan), cu trei astronauţi la bord - un rus, un italian şi un american -, şi s-a plasat cu succes pe orbită, urmând să se conecteze, vineri, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Urmărește
39 afișări
O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a decolat către ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Capsula Soyuz a decolat la ora prevăzută - 19.09 GMT - de pe cosmodromul Baikonur.
"După separarea de al treilea modul al rachetei purtătoare, capsula Soyuz TMA-20 a fost plasată pe orbita prevăzută", a anunţat Centrul rus de control al zborurilor spaţiale. Conectarea la ISS este programată pentru vineri, la ora 20.12 GMT.
Echipajul de pe Soyuz, alcătuit din rusul Dmitri Kondratiev, astronauta americană Catherine Coleman şi italianul Paolo Nespoli, va petrece la bordul ISS aproximativ şase luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Pentru cosmonautul Dmitri Kondratiev acesta este primul zbor în spaţiu. Italianul Paolo Nespoli a efectuat deja un zbor în spaţiu la bordul navetei americane Discovery, în 2007. Catherine Coleman a participat la două misiuni spaţiale, ambele la bordul navetei Columbia, în 1995 şi în 1999.
Un incident petrecut la începutul lunii octombrie în timp ce capsula Soyuz era transportată cu trenul până la cosmodromul din Baikonur i-a determinat pe specialiştii ruşi să creadă că lansarea capsulei, prevăzută iniţial pentru data de 13 decembrie, va fi amânată. Capsula a fost trimisă pentru reparaţii la uzina de construcţii spaţiale din Korolev, din apropiere de Moscova, aflată la câteva mii de kilometri de Baikonur.
La sfârşitul lunii septembrie, capsula rusească, de o fiabilitate până atunci exemplară, a fost implicată într-un alt incident major. Capsula Soyuz nu a putut să se desprindă de ISS, din cauza unor probleme tehnice, determinându-i pe directorii misiunii de la bordul staţiei să întrerupă şi să amâne cu 24 de ore manevrele de desprindere.
Potrivit oficialilor ruşi, acesta a fost primul incident de natură tehnică care a afectat o misiune spaţială Soyuz, într-un deceniu de zboruri spaţiale către ISS.
Echipajul care a decolat miercuri de pe cosmodromul din Baikonur se va alătura echipajului de pe ISS - ruşii Alexandre Kaleri şi Oleg Skripotchka şi americanul Scott Kelly, care au ajuns pe staţie la bordul unei alte capsule Soyuz, pe 10 octombrie.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat