- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (04.09.2015, 18:45)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională- VIDEO
O capsulă rusească Soyuz ce a avut la bord trei astronauţi, inclusiv primul danez care a ajuns în spaţiu, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), vineri, la o zi după ce a trebuit să efectueze o manevră specială pentru a evita impactul cu mai multe deşeuri spaţiale, potrivit Reuters.
Urmărește
659 afișări
ISS (Foto: AFP / Mediafax Foto)
Capsula Soyuz TMA-18M a decolat spre ISS, miercuri, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu misiunea de a transporta la bordul avanpostului orbital un echipaj compus din trei astronauţi - comandantul rus Serghei Volkov, kazahul Aidin Aimbetov şi danezul Andreas Mogensen.
"Soyuz s-a conectat cu succes la ISS", a anunţat prezentatorul postului NASA TV care a transmis în direct acest eveniment. Manevra de conectare s-a încheiat în jurul orei 07.40 GMT.
La două ore după conectare, uşile care separă cele două vehicule de pe orbită au fost deschise, pentru a permite accesul celor trei astonauţi la bordul staţiei, al cărei echipaj actual este alcătuit din şase persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Supranumit "Gagarin al Danemarcei" de reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), după numele primului om care a ajuns în spaţiu, danezul Andreas Mogensen a transportat la bordul ISS câteva biciclete medicinale daneze şi 20 de figurine LEGO din plastic.
Obiectivul astronautului danez este acela de a testa diverse echipamente din domenii precum telerobotică şi comunicaţii, dar şi monitorizarea impactului pe care călătoriile spaţiale le au asupra lui Mogensen, întrucât scurta sa misiune la bordul ISS - o misiune "sprint" de 10 zile - este unică în istoria misiunilor de pe staţie, care durează de obicei câteva luni.
Andreas Mogensen şi Aimbetov, al treilea cosmonaut din istoria Kazahstanului, vor reveni pe Terra pe 12 septembrie, alături de veteranul cosmonaut rus Ghenadi Padalka, care a ajuns la bordul ISS în luna martie. Pe 12 septembrie, Padalka va fi petrecut 878 de zile în spaţiu - mai mult decât oricare alt astronaut din istoria explorării spaţiale.
Serghei Volkov va reveni pe Terra în martie 2016 alături de astronautul american Scott Kelly şi cel rus Mihail Kornienko - care la acea dată va fi petrecut un an în spaţiu.
De această dată, după lansarea de miercuri, capsula Soyuz a avut nevoie de două zile pentru a ajunge în apropiere de ISS şi nu de şase ore, aşa cum s-a procedat în cazul misiunilor recente. Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, a anunţat luna trecută că altitudinea staţiei, ridicată în iulie, pentru a evita coliziunea cu deşeurile spaţiale, a impus folosirea unei manevre lente de apropiere.
În cursul zilei de joi, experţii în balistică de la Centrul de control pentru misiuni spaţiale din Rusia şi inginerii de zbor de la agenţia spaţială americană (NASA) i-au consiliat pe astronauţii din capsula Soyuz în timp ce aceştia au efectuat o manevră specială, cu scopul de a evita ciocnirea capsulei cu etajul al treilea al unei rachete japoneze, ce a fost lansată în 1989, a precizat Roscosmos.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe