- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (13.06.2012, 15:04)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O rachetă japoneză va decola pe 21 iulie pentru a reaproviziona Staţia Spaţială Internaţională
O a treia rachetă japoneză din gama H-2B va decola pe 21 iulie pentru a trimite în spaţiu un vehicul de tip cargo care va reaproviziona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a confirmat, miercuri, grupul Mitsubishi Heavy Industries (MHI).
Urmărește
244 afișări
O rachetă japoneză H-2B va decola pe 21 iulie pentru a reaproviziona ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Lansarea va avea loc de la baza spaţială Tanegashima, în jurul orei 02.18 GMT, dacă vremea va fi favorabilă.
Lansatorul H-2B este capabil să transporte o încărcătură mai mare decât "strămoşul" său H-2A, care a efectuat la rândul său circa 20 de misiuni spaţiale, prin care a plasat pe orbită numeroşi sateliţi.
Noua misiune H-2B, programată de Agenţia de explorare a spaţiului japoneză (JAXA) şi de grupul industrial nipon Mitsubishi Heavy Industries, va consta în trimiterea în spaţiu a modulului HTV3, al treilea vehicul de tip cargo japonez care va transporta echipamente pentru astronauţii de la bordul ISS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Prima lansare, reuşită, a unei rachete H-2B a avut loc în septembrie 2009, iar cea de-a doua, în ianuarie 2011. Racheta japoneză a lansat cu succes primul şi cel de-al doilea modul HTV spre ISS.
Mai impozantă decât H-2A, echipată cu două reactoare şi patru propulsoare auxiliare, racheta H-2B este rezervată pentru misiuni publice japoneze.
Ea va fi însă utilizată în viitor şi pentru operaţiuni comerciale, după modelul H-2A, ale cărei operaţiuni au fost administrate de Mitsubishi Heavy Industries, în calitate de prestator în domeniul plasării de sateliţi pe orbită.
Vehiculele HTV, denumite "kounotori" (barză, în limba japoneză), pot transporta încărcături de până la 6 tone - alimente, apă şi aparate ştiinţifice.
HTV este un vehicul de tip cargo, fără echipaj uman la bord, de folosinţă unică.
Cel puţin un vehicul HTV se va conecta la ISS în fiecare an, cu misiunea de a reaproviziona staţia cu alimente şi echipamente şi de a prelua de pe aceasta resturile menajere.
Vehiculele de tip cargo automatizate - ATV-ul european, HTV-ul japonez şi capsulele Progress ruseşti - pot să transporte alimente şi echipamente la bordul ISS.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe