Racheta orbitală Haas 2C, expusă în Piaţa Victoriei din Bucureşti

Racheta orbitală Haas 2C, care va fi lansată de la sol în primăvara lui 2013 şi va plasa pe orbită un satelit de peste o jumătate de tonă, a fost expusă vineri în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde poate fi admirată până duminică, la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică.

Urmărește
2035 afișări
Imaginea articolului Racheta orbitală Haas 2C, expusă în Piaţa Victoriei din Bucureşti

Racheta orbitală Haas 2C, expusă de vineri până duminică, în Piaţa Victoriei din Bucureşti (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Racheta orbitală Haas 2C - o variantă mai mare cu 30% a celei transportate de avionul supersonic IAR-111, pe care Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) îl construieşte pentru competiţia Google Lunar X Prize - care poate fi admirată în centrul Pieţei Victoriei are o lungime de 18 metri, o greutate de 510 kg, goală, şi o greutate maximă la start de 16 tone.

Forţa de tracţiune maximă a motorului este de 23 de tone, combustibilul folosit este oxigen lichid şi kerosen, iar consumul, de 85 kg pe secundă, potrivit lui Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Haas 2C va fi lansată de la sol în primăvara anului 2013, în cadrul Misiunii 7, şi va avea drept obiectiv testarea la zbor a motorului Executor şi atingerea orbitei, devenind primul satelit realizat integral în România, în greutate de peste o jumătate de tonă. Misiunea 7 va constitui şi o repetiţie finală pentru lansarea către Lună a sondei European Lunar Explorer, din cadrul competiţiei americane Google Lunar X Prize, care are un premiu de 30 de milioane de dolari.

În cadrul Misiunii 7, racheta Haas 2C va fi lansată într-o singură treaptă, fiind pentru prima oară când se încearcă lansarea unui satelit cu o rachetă într-o singură treaptă. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei de construcţie a rezervoarelor rachetei, din materiale compozite, care sunt extrem de uşoare.

Potrivit lui Dumitru Popescu, în acest moment, prioritatea ARCA este lucrul la motorul Executor pentru racheta Haas 2C şi pentru avionul supersonic IAR-111. "În această lună, vom începe testele de motor în poligonul Forţelor Aeriene de la Capul Midia. În paralel cu aceste teste, se vor desfăşura testele pentru rezervor, iar în primăvara anului următor va avea loc lansarea rachetei Haas 2C, care va plasa pe orbită un satelit de peste o jumătate de tonă", a explicat Dumitru Popescu. El a mai spus că un alt pas mai mic, dar extrem de important, este testarea cu succes a motorului Executor, care echipează racheta. "Acest motor este de fapt inima întregului program spaţial, este un motor de înaltă performanţă. Va fi testat motorul în paralel cu rezervorul de oxigen lichid, pentru că testul pentru rezervorul de kerosen, a doua componentă cu care funcţionează motorul, s-a finalizat", a spus Popescu.

Preşedintele ARCA a spus că racheta expusă în Piaţa Victoriei este "o rachetă orbitală într-o singură treaptă". "Este pentru prima oară când se va încerca plasarea unui satelit pe orbită cu o rachetă într-o singură treaptă. Practic, în momentul când se va sateliza, greutatea satelizabilă va fi de peste o jumătate de tonă", a explicat Popescu.

El a precizat că prezentarea rachetei Haas 2C în Piaţa Victoriei are ca scop popularizarea Programului Spaţial al României, o iniţiativă privată desfăşurată de ARCA. "Este o cursă dublă, atât tehnică, dar şi de strângere de fonduri", a spus Popescu, precizând că, până în prezent, ARCA a beneficiat doar de sprijinul unor mari companii private şi al sponsorilor, nefiind niciodată sprijinită de Agenţia Spaţială Română.

"Eu o să încep dialogul cu dânşii (cei de la Agenţia Spaţială Română, n.r.) începând de săptămâna aceasta. Nu a fost una din priorităţile noastre să colaborăm. Noi avem o colaborare extraordinar de bună cu Forţele Aeriene Române, cu Forţele Navale Române, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, bineînţeles, contra cost. Plătim aceste servicii. Trebuie să înţelegem că ăsta este trendul mondial, de sprijinire a iniţiativelor private. Privaţii fac mult mai ieftin, mult mai rapid. Domeniul aeronautic ne reprezintă cel mai bine, am avut cele mai mari realizări în cursul istoriei noastre şi este indicatorul cel mai important de dezvoltare al unei ţări", a explicat Dumitru Popescu.

Pe de altă parte, într-un comunicat remis MEDIAFAX, de ARCA, cu prilejul expunerii rachetei Haas 2C în Piaţa Victoriei, Peter Diamandis, preşedintele Google Lunar X Prize, spune că echipa ARCA a fost una dintre cele mai serioase înscrise în competiţia de 10 milioane de dolari Ansari X Prize.

"Am fost foarte impresionat de pasiunea lor, aptitudinile tehnice şi angajamentul lor pentru cercetarea spaţiului. Din aceste motive, sunt foarte încântat că ei sunt una dintre cele mai serioase echipe care concurează pentru competiţia de 30 de milioane de dolari a Google Lunar X Prize", a declarat Diamandis.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un astronaut.

Între programele ARCA se numără racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre; sistemul Stabilo, care a executat două zboruri până în prezent; Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.

Acestora li se adaugă racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 metri. Lansarea, cu succes, a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B şi a atins altitudinea de 40 km.

Haas este o rachetă spaţială în trei trepte pentru competiţia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer şi câştigarea competiţiei.

Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic românesc care va fi utilizat şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial.

ARCA intenţionează să înceapă să testeze IAR-111 în 2012, pentru ca în 2014 să încerce lansarea rachetei Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize, ce se desfăşoară până la sfârşitul anului 2015.

ARCA a anunţat, pe 22 decembrie 2010, într-o conferinţă de presă, un program la care lucrase în secret în ultimul an, vizând realizarea primului avion supersonic românesc de mare altitudine ce va lansa racheta Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize. Avionul a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până în prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor rachetă. Baloanele purtătoare au reprezentat o soluţie ieftină şi rapidă, însă şi-au arătat şi limitele, fiind cauza principală pentru două amânări succesive ale lansării rachetei spaţiale Helen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici