- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (06.04.2016, 06:30)
- Alin Motogna
Oamenii de ştiinţă au inventat un material ce poate ajuta pacienţii cu boli ale sistemului nervos
Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Oxford au inventat un ţesut sintetic ce se comportă asemenea celui nervos uman, în momentul în care asupra sa este propagată lumină, informează Descoperă.
Urmărește
1550 afișări
Oamenii de ştiinţă au inventat un material ce poate ajuta pacienţii cu boli ale sistemului nervos (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Echipa care a creat acest material susţine că acesta îi va ajuta pe cercetători să dezvolte biomateriale ce pot fi folosite pentru a trata pacienţii care suferă de boli asociate cu disfuncţii ale sistemului nervos central.
Ţesutul artificial este format din sute de celule sintetice, activabile cu ajutorul genelor şi al proteinelor încorporate. Tehnica folosită pentru a produce aceste structuri microscopice este cea a imprimării 3-D, potrivit Descoperă.
Celulele au membrana compusă din lipide, iar în interior au fost incluse secvenţe ADN, proteine şi alte molecule de natură biologică. Mai mult de 1000 de celule sintetice pot fi combinate, pentru a obţine ţesuturi cu o lungime de cel mult jumătate de milimetru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În momentul în care au ataşat celulelor secvenţe de ADN, care se activează numai în momentul în care sunt expuse la lumină, specialiştii au constatat că structurile microscopice încep să producă proteine. Acest proces era întrerupt atunci când fasciculele luminoase nu mai intrau în contact cu suprafaţa materialului.
Cea mai importantă proteină identificată se numeşte alpha-HL şi are capacitatea de a permite propagarea fluxului de electricitate în interiorul ţesutului artificial, asemenea circuitelor din structura sistemului nervos central. Până în acest moment, materialul a fost testat numai în laborator, însă oamenii de ştiinţă speră că îl vor putea folosi în cadrul unor experimente realizate cu subiecţi umani.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe