Pasionaţii de jocuri video online, invitaţi să descifreze un mister arheologic vechi de 1.200 de ani

Pasionaţii de jocuri video online au fost invitaţi să participe la descifrarea unui mister arheologic vechi de 1.200 de ani.

Urmărește
2839 afișări
Imaginea articolului Pasionaţii de jocuri video online, invitaţi să descifreze un mister arheologic vechi de 1.200 de ani

Piatra Hilton of Cadboll (Imagine: Wikipedia)

Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh recrutează utilizatori pasionaţi de jocuri video online care doresc să participe la descifrarea unui mister arheologic străvechi. Acesta constă în asamblarea corectă a unui număr de 3.000 de fragmente care fac parte din Piatra Hilton of Cadboll, o stelă descoperită în comitatul Easter Ross din Scoţia, informează dailymail.co.uk.

Graţie unui program informatic 3D, utilizatorii vor putea să participe la descifrarea misterului care înconjoară această stelă a picţilor, sculptată în jurul anului 800 e.n., într-o perioadă în care comitatul Easter Ross făcea parte din regatul picţilor.

Reprezentanţii muzeului citat consideră că pasionaţii de jocuri video online sunt mai talentaţi atunci când vine vorba de asamblarea unor obiecte pe ecranul unui computer, iar această abilitate a lor ar putea să îi ajute pe experţi să interpreteze complicatele simboluri sculptate pe acea piatră.

Anul trecut, analiza unuia dintre cele 3.000 de fragmente a dezvăluit faptul că reprezentarea principală de pe acea stelă era una dintre cele mai timpurii descrieri scoţiene ale lui Iisus.

Piatra Hilton of Cadboll a fost sculptată după ce picţii s-au convertit la creştinism, cu scopul de a celebra noua lor religie.

De-a lungul secolelor, piatra, aflată în prezent la Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh, a suportat multe avarii şi a fost spartă de nenumărate ori. La un moment dat, se crede că piata a fost rostogolită şi spartă în multe fragmente, în urma unei furtuni, în anul 1674, iar partea de jos a pietrei s-a pierdut.

În jurul anului 1676, această cruce creştină a fost fărâmiţată şi înlocuită cu o înscripţie în onoarea unui localnic, Alexander Duff, şi a celor trei soţii ale sale.

Săpăturile din acel sit arheologic au scos la iveală soclul stelei şi 3.000 de fragmente din această cruce din piatră, împrăştiate.

Fragmentele au fost transportate la Borders General Hospital şi analizate cu ajutorul unui tomograf. Imaginile digitale ale fragmentelor au fost introduse apoi în acel program computerizat.

Începând din 25 octombrie, orice utilizator de internet va putea să se conecteze pe site-ul muzeului şi să încerce să asambleze corect acele fragmente, cu ajutorul imaginilor 3D ale acestora.

Fragmentele vor fi prezentate şi într-o expoziţie, "Creative Spirit: Revealing Early Medieval Scotland", care va fi vernisată la Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh pe 25 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici