- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.06.2016, 06:30)
- Marina Manastîrlî
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Plantele pot răspunde la o atingere: ''Sunt pe deplin conştiente de orice stimul fiziologic'' - VIDEO
Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit dovezi că plantele într-adevăr pot simţi atunci când sunt atinse.
Urmărește
1790 afișări
Plantele pot răspunde la o atingere: ''Sunt pe deplin conştiente de orice stimul fiziologic'' (Imagine: Radu Iordache/ Arhiva Mediafax Foto)
Diferite senzaţii pot declanşa o multitudine de modificări fiziologice şi genetice. Ele se schimbă în funcţie de tipul de stimulare, fie că este vorba de câteva picături de ploaie, fie de o atingere cu mâna, plantele simt, notează Descoperă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
"Deşi oamenii, în general, consideră că plantele nu simt atunci când sunt atinse, studiul nostru arată că plantele sunt de fapt foarte sensibile la atingeri", a declarat cercetătorul Olivier Van Aken, de la Universitatea de Vest din Australia.
"În timp ce plantele nu par să se plângă atunci când rupem o floare sau o frunză, acestea sunt pe deplin conştiente de acest lucru, de contact şi răspund rapid la tratamentul nostru faţă de ele", a adăugat Olivier Van Aken.
Potrivit sciencealert.com, primul lucru este să nu anticipăm şi să antropomorfizăm ceea ce rezultă din această situaţie. Încă nu există dovezi care să sugereze cum ”simt” plantele şi de ce aceste percepţii sunt asemănătoare cu simţurile omului, care, spre deosebire de plante, la om sunt ghidate de creier.
Cercetările anterioare au arătat că plantele nu au o destul de bună conştientizare a împrejurimilor. De exemplu, plantele pot "auzi" când insectele le ciupesc şi pot elibera substanţe chimice pentru a le opri. Pe lângă asta, plantele pot comunica între ele, printr-un "intranet" subteran al rădăcinilor.
Deşi nu există nici un răspuns vizibil la oricare din acest stimul, aceste abilităţi ajută planta să fie la curent cu împrejurimile şi să se pregătească pentru orice pericol potenţial sau să fie gata să profite de schimbarea condiţiilor meteorologicem potrivit Descoperă.
Un lucru pe care oamenii de ştiinţă l-au descoperit recent a fost că picăturile de apă pulverizate pe plante pot schimba expresia a mii de gene. Acesta este un răspuns fiziologic dramatic, care a început la câteva minute după stimulare şi s-a oprit după o jumătate de oră.
"Am fost capabili să demonstrăm că acest răspuns a fost activat la contactul fizic cauzat de picăturile de apă ce aterizau pe suprafaţa frunzelor", spune Van Aken.
Echipa a constatat că o mângâiere uşoară sau o atingere cu penseta ar putea declanşa o cascadă similară de reacţii fiziologice. Cercetătorii au explicat că aceste informaţii ar putea fi esenţiale pentru supravieţuirea plantelor în sălbăticie.
Citeşte articolul complet în Descoperă
Citeşte şi: Top 5 cele mai otrăvitoare flori
Citeşte şi: Flori cu parfumul "personalizat"
Citeşte şi: Descoperire surprinzătoare despre Omul de Neanderthal: Mânca cereale şi se trata cu plante medicinale
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe