- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (18.06.2010, 14:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima cronologie exactă a faraonilor egipteni, stabilită cu ajutorul carbonului 14
Analiza cu carbon 14 a fost folosită recent pentru a stabili în premieră o cronologie exactă a faraonilor egipteni, clarificând astfel numeroase aspecte care ţin de această civilizaţie străveche.
Urmărește
311 afișări
Prima cronologie exactă a faraonilor egipteni, stabilită cu ajutorul carbonului 14 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Noua tehnologie a confirmat mare parte dintre estimările precedente, însă a antrenat, totodată, câteva revizuiri de ordin istoric. Deşi cronologiile anterioare au fost relativ exacte, era totuşi destul de dificil să se determine datele precise ale unor evenimente, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Graţie noii tehnici, cercetătorii vor putea să situeze mai bine în timp civilizaţiile învecinate, precum regatul independent al Nubiei de la sud de Egipt, dar şi statele din Orientul apropiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Datarea diferitelor dinastii egiptene realizată până în prezent cu ajutorul datelor şi documentelor epigrafice, istorice şi arheologice era cu atât mai dificilă cu cât numerotarea anilor în vechiul Egipt începea de la zero la fiecare schimbare de regim.
Analiza cu carbon 14 a permis datarea exactă a perioadei Vechiului Imperiu, care a fost înfiinţat la o dată mult mai înaintată, comparativ cu estimările precedente.
Această datare ştiinţifică a relevat faptul că domnia faraonului Djoser, din acea perioadă istorică, a început între 2691 şi 2625 î.e.n., în timp ce estimările precedente indicau anul 2630 î.e.n. Djoser a pus bazele piramidei în trepte de la Saqqara, considerată unul dintre cele mai vechi monumente de pe Terra.
Noul Imperiu a început între 1579 şi 1544 î.e.n.. Până la această analiză, se credea că această epocă din istoria Egiptului Antic începuse în anul 1500 î.e.n.
Pentru a efectua această datare cu carbon 14, oamenii de ştiinţă au analizat 211 eşantioane provenind de la obiectele expuse în multe muzee europene şi americane - grâne, coşuri, textile, plante şi fructe.
Studiul a fost coordonat de Bronk Ramsey de la Universitatea Oxford, care a condus o echipă de specialişti din Franţa, Austria şi Israel.
Datarea cu carbon 14, un izotop radioactiv, se bazează pe prezenţa în orice organism a acestei substanţe, în cantităţi infime. Imediat după ce un organism moare, cantitatea de carbon 14 pe care o conţine, ca şi activitatea lui radioactivă, scad cu mare rapiditate şi în mod continuu, potrivit unei legi exponenţiale.
Această metodă permite efectuarea unor analize precise, iar datarea poate ajunge până la pragul de 50.000 de ani în urmă.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36