- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (01.11.2011, 15:39)
- ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putem scăpa de bătrâneţe? Savanţii francezi au redat tinereţea unor celule de 100 de ani
Cercetătorii francezi au reuşit să redea tinereţea unor celule prelevate de la persoane în vârstă de peste 100 de ani, reprogramându-le la stadiul de celule suşă, demonstrând astfel că procesul de îmbătrânire este reversibil.
Urmărește
2351 afișări
Putem scapa de batranete? Savantii francezi au redat tineretea unor celule de 100 de ani (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Aceste cercetări despre posibilitatea de a şterge urmele lăsate de îmbătrânirea celulor, publicate în revista specializată Genes & Development, marchează o nouă etapă pentru medicina regenerativă de corectare a unei patologii, a declarat Jean-Marc Lemaitre de la Institut de Génomique Fonctionnelle (INSERM/ CNRS/ Université de Montpellier), coordonatorul studiului, informează AFP.
Studiul a contribuit la o altă realizare importantă: o mai bună înţelegere a procesului de îmbătrânire şi corecţia aspectelor sale patologice, afirmă savanţii de la INSERM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Celulele bătrâne au fost reprogramate in vitro în celule suşă pluripotente induse iPSC (Induced pluripotent stem cells), care şi-au regăsit astfel tinereţea şi caracteristicile unor celule suşă embrionare (hESC).
Ele pot să se diferenţieze din nou în celule de toate tipurile (neuroni, celule cardiace, epiteliale, hepatice...) după cura de "întinerire" realizată de savanţii francezi.
Din 2007, oamenii de ştiinţă au arătat că pot să reprogrameze celule adulte umane în celule suşă pluripotente (iPSC), ale căror proprietăţi sunt similare celor ale celulelor suşă embrionare. Această reprogramare pornind de la celule adulte evită criticile referitoare la folosirea celulelor suşă embrionare.
Însă până la reuşita cercetătorilor francezi, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limită, senescenţa, punctul ultim al îmbătrânirii celulare.
Echipa de savanţi coordonată de Jean-Marc Lemaitre a reuşit să depăşească această limită.
Cercetătorii au multiplicat mai întâi celulele epiteliale (fibroblaste) de la un donator în vârstă de 74 de ani pentru a ajunge la senescenţă, caracterizată prin încetarea procesului de înmulţire a celulelor.
Cercetătorii au realizat apoi o reprogramare in vitro a acestor celule. Deoarece acest proces nu era posibil prin prepararea clasică pe bază de patru factori genetici (OCT4, SOX2, C MYC şi KLF4), ei au adăugat alţi doi (NANOG şi LIN28).
Cu ajutorul acestui nou "cocktail" de şase ingrediente, celulele senescente reprogramate şi-au redobândit caracteristicile celulelor suşă pluripotente de tip embrionar, fără să păstreze nicio urmă a îmbătrânirii lor anterioare.
"Markerii vârstei celulelor au fost şterşi, iar celulele suşă iPSC pe care le-am obţinut pot să producă celule funcţionale, de toate tipurile, cu o capacitate de înmulţire şi o longevitate crescute", a declarat Jean-Marc Lemaitre.
Cercetătorii au testat apoi "cocktailul" lor pe celule mai bătrâne, în vârstă de 92 de ani, 94 de ani, 96 de ani şi 101 ani, acelaşi succes fiind obţinut de fiecare dată, inclusiv în cazul celulelor centenare.
"Vârsta celulelor nu este cu siguranţă o barieră pentru reprogramare", a concluzionat expertul francez.
Acest studiu deschide calea pentru folosirea celulelor reprogramate iPS ca o sursă ideală de celule adulte tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a ţesuturilor vătămate la pacienţii în vârstă.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România