Roverul lunar chinez "şi-a recăpătat cunoştinţa"; internauţii chinezi speră într-un miracol

Vehiculul teleghidat trimis de China pe Lună, care nu mai dăduse niciun semn de viaţă după o problemă tehnică, "şi-a recăpătat cunoştinţa", fără să fi depăşit totuşi situaţia critică în care se află, însă internauţii chinezi continuau să spere, joi, într-un miracol.

Urmărește
310 afișări
Imaginea articolului Roverul lunar chinez "şi-a recăpătat cunoştinţa"; internauţii chinezi speră într-un miracol

Roverul lunar chinez "şi-a recăpătat cunoştinţa"; internauţii chinezi speră într-un miracol (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Vestea despre "învierea" roverului - cunoscut şi sub numele "Iepurele de jad" - a fost anunţată de presa oficială. În China, cucerirea spaţiului reprezintă o sursă de mândrie naţională.

"Şi-a recăpătat cunoştinţa! Cel puţin, ştim că este în viaţă şi acum avem o şansă pentru a-l salva", a declarat Pei Zhaoyu, purtător de cuvânt pentru acest program spaţial, citat de agenţia de presă China Nouă.

Televiziunea de stat CCTV a confirmat într-un microblog această "trezire" neaşteptată a roverului lunar, care a coborât la jumătatea lunii decembrie pe satelitul natural al Terrei, înainte de a intra într-o "comă profundă", la sfârşitul lunii ianuarie.

Miercuri, agenţia Nouvelles de Chine anunţase într-un scurt comunicat de presă faptul că vehiculul spaţial "nu a putut fi reparat pentru a-şi îndeplini misiunea", fapt care a făcut ca întreaga ţară să fie cuprinsă de consternare.

Odiseea Iepurelui de jad pe astrul nopţii a generat un interes uriaş în rândul internauţilor chinezi. Aceştia au inundat pur şi simplu reţelele de socializare cu mii de mesaje în care îşi exprimau neliniştea, transmiţând totodată vehiculului teleghidat numeroase urări de vindecare.

"Te-ai trezit, e fantastic!", scria un internaut chinez, joi.

"În sfârşit, te-ai trezit? Ştii că în curând va fi Sfântul Valentin şi Sărbătoarea Lanternelor", a ironizat un altul, referindu-se la sărbătoarea care închide ciclul festivităţilor dedicate Anului Nou chinezesc.

Internauţii chinezi obişnuiau să urmărească un microblog neoficial, care publica mesaje redactate la persoana I, ca şi cum acestea proveneau de la "Iepurele de jad".

Potrivit agenţiei China Nouă, acest microblog ar putea aparţine unui chinez pasionat de misiunile spaţiale.

"Adio, Terra", "Adio, oameni", scria acest internaut anonim atunci când "Iepurele de jad" s-a confruntat cu acea problemă tehnică majoră, imaginându-şi un mesaj postum, trimis din lumea de dincolo.

"Hello! E cineva acolo?", a scris acelaşi blogger, joi dimineaţă, generând un veritabil torent de comentarii bucuroase din partea internauţilor chinezi.

La sfârşitul lunii ianuarie, administraţia de stat însărcinată cu misiunile spaţiale a anunţat că roverul 4x4 cu şase roţi, ce are la bord numeroase echipamente electronice, a avut o problemă mecanică, provocată de "mediul complicat de la suprafaţa Lunii".

Apoi, "coma" roverului s-a prelungit pe durata unei întregi perioade de noapte lunară, care echivalează cu 14 zile terestre.

"Iepurele de jad a ieşit într-o manieră anormală din somnul său. Ne îndoim că nu va adormi din nou, din cauza temperaturilor extrem de joase din timpul nopţii lunare", a declarat Pei Zhaoyu.

"Problema a început odată cu venirea nopţii lunare, când un panou solar nu a putut să se închidă. Acest fapt a permis căldurii acumulate în rover să scape în afară în timpul nopţii lunare glaciale", a explicat Morris Jones, un expert australian în domeniul misiunilor spaţiale.

"Frigul a avariat probabil de o manieră definitivă elementele vehiculului, dar se pare că alte piese continuă să funcţioneze", a mai spus acesta.

Specialiştii prevedeau ca "Iepurele de jad", al cărui nume reprezintă o referire la mitologia chineză, să fie operaţional cel puţin trei luni, pe durata cărora ar fi trebuit să se deplaseze cu o viteză maximală de 200 de metri pe oră.

La jumătatea lunii decembrie, China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a reuşit două realizări tehnologice majore într-un interval de doar câteva ore, după aselenizarea reuşită a sondei Chang'e-3 şi debarcarea roverului în Golful curcubeelor, un teritoriu lunar deocamdată neexplorat.

Precedenta aselenizare lină data de peste 37 de ani, din timpul misiunii sovietice Luna 24, în august 1976.

China alocă miliarde de dolari programelor de cucerire a spaţiului, coordonate de Armata populară de eliberare

China alocă multe miliarde de dolari misiunilor de cucerire a spaţiului, percepută ca un simbol al puterii de care dispune această ţară, dar şi al ambiţiilor Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere.

În acest sens, China doreşte să devină, prin programul său Chang'e, prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe Lună, probabil după anul 2025.

Şi alte ţări din Asia au ambiţii spaţiale care vizează Luna, începând cu India, care a reuşit să plaseze pe Lună o sondă, pe 14 noiembrie 2008 - o premieră, de la lansarea programului spaţial indian (1963).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici