Secretele pergamentelor din Marea Moartă ies la suprafaţă

Acum aproximativ 70 de ani, tinerii păstori beduini îşi mânau turmele către aşezarea antică Qumran, unul dintre ţărmurile Mării Moarte aflat la nord-vest şi, astfel, au făcut una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XX: borcane de lut ce conţineau papirusuri vechi de 2.000 de ani.

Urmărește
12572 afișări
Imaginea articolului Secretele pergamentelor din Marea Moartă ies la suprafaţă

Secretele pergamentelor din Marea Moartă ies la suprafaţă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

În interiorul unei grote, aceştia au descoperit un număr impresionant de borcane de lut ce conţineau papirusuri şi bucăţi de piele care se presupune că datează de mai bine de 2.000 de ani.

Potrivit Descoperă, în deceniile următoare acestui eveniment, arheologii au mai descoperit în peşterile din Qumran o multitudine de artefacte, mai mult de 900 de documente şi unul dintre cele mai vechi manuscrise biblice. Ulterior, două cărţi recente au publicat conţinutul unor suluri de pergamente descoperite în acea zonă. Cu toate că a existat îndoiala că acestea nu ar putea fi originale, unii arheologi cred că încă mai există asemenea artefacte, care nu au fost descoperite.

Cu toate că termenul de Pergamentele din Marea Moartă se foloseşte pentru a numi pergamentele descoperite pe teritoriul Deşertului Iudeei, această denumire face, de fapt, referire la aceste pergamente descoperite în peşterile din Qumran, între anii 1947 şi 1956. După ce tinerii păstori le-au descoperit, le-au vândut unui colecţionar de antichităţi, dar după ce arheologii şi-au dat seama că este vorba despre un document vechi de mai bine de 2.000 de ani, au iniţiat cercetări arheologice în acea zonă.

Istoricii consideră că acest document pune în lumină istoria zonei, consemnează apariţia creştinismului şi a rabinilor iudei şi interacţiunile dintre obiceiurile acestor două religii. Mai mult decât atât, a ajutat la reconstituirea istoriei Palestinei încă din secolul IV e.n. Nimeni nu ştie exact cine a scris aceste pergamente, dar se presupune că sunt opera lui Essenes, un evreu care a trăiat în Iudeea pe când acesta făcea parte din Imperiul Roman, iar pergamentul se presupune că a fost ascuns în acea grotă în jurul anului 70 e.n., în timpul unei revolte împotriva stăpânirii romane.

Cu toate că mulţi istorici se tem că acest document nu ar putea fi original, alţii, pe de altă parte, nu îi neagă originalitatea şi cred că încă mai există asemenea pergamente nedescoperite. Cu toate acestea, 70 de fragmente noi ce făceau parte din aceste pergamente au fost descoperite, începând cu anul 2002, în magazine de antichităţi.

Israel Antiquities Authority a susţinut o amplă campanie în vederea descoperirii acestora în peşterile de pe acel ţărm, tocmai pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Sursa: http://bit.ly/2eeCGLB

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici