- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (17.10.2012, 13:32)
- Irina Tacu ,
Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient
Un studiu al unor profesori americani arată că doar două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare şi sortare a amintirilor, existând riscul ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna.
Urmărește
4053 afișări
Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient (Imagine: Shutterstock)
O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, a descoperit că numai două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a opri creierul de la a păstra amintiri, iar simpla trecere de la opt la şase ore de somn pe noapte ar putea face diferenţa în acest sens, informează Daily Mail.
Mai mult, orice amintiri rătăcite din cauza somnului insuficient pot fi pierdute pentru totdeauna, potrivit unor discursuri de la conferinţa anuală a Societăţii pentru Neuroştiinţă.
"Pentru viaţa modernă, acest lucru înseamnă că somnul nu ar trebui privit ca un lux", a spus cercetătorul Ted Abel. "Funcţionarea creierului este, bineînţeles, de o importanţă critică, aşa cum este şi posibilitatea de a ne aminti cu precizie şi de a consolida lucrurile întâmplate de-a lungul zilei."
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"De multe ori simţim, probabil, că dacă am mai lua o cafea şi am mai răspunde la încă cinci mailuri, am reuşi să ducem la capăt tot ce avem de făcut. Câteodată ar putea fi mai bine să mergem la culcare şi să ne ocupăm de toate acestea mai târziu."
Profesorul Abel şi echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze în laborator, unde au observat cum şoarecii care au fost întrerupţi din somn au eşuat la o sarcină care le testa memoria.
Cobaii au fost ţinuţi treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie să fie pierdută pentru ca memoria să fie afectată.
"Cea mai importantă descoperire a fost că o foarte scurtă perioadă de timp ar avea impact asupra unităţii memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru şoareci înseamnă aproximativ 20 la sută din somnul lor în 24 de ore", a mai spus profesorul.
"În cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la şase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul."
Oamenii de ştiinţă consideră că reluarea amintirilor în timpul somnului este esenţială pentru înmagazinarea corectă a acestora în creier.
Studiul a sugerat, de asemenea, că procesul de învăţare este urmat de o perioadă critică în care amintirile sunt consolidate, însemnând, aşadar, că renunţarea la somn poate fi mai dăunătoare în anumite momente decât în altele.
Profesorul Abel, care încearcă să doarmă între şapte şi opt ore pe noapte, a adăugat că orice informaţie care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta însemnând că o repriză mai lungă de somn a doua zi nu o va recupera.
"Ceea ce e important cu privire la somn este că îi permite creierului să realizeze lucruri pentru care este prea ocupat în timpul zilei", a spus şi Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialişti în ştiinţa somnului. "Somnul este perioada liniştită care îi acordă creierului timpul să aranjeze amintirile."
Consolidarea insuficientă a amintirilor poate provoca uitarea îndeplinirii unor sarcini simple, ceea ce duce în multe rânduri la certuri, a adăugat doctorul Stanley.
Citeşte şi:
DESCOPERIRE INEDITĂ: O planetă are un sistem solar UNIC. Două dintre stelele ei orbitează în jurul celorlalte două
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe