- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (01.09.2015, 10:35)
- Florin Badescu
SpaceX îşi menţine lansatoarele spaţiale la sol, pentru încă două luni, după accidentul din iunie
Compania SpaceX îşi va menţine la sol lansatoarele sale spaţiale din gama Falcon 9 pentru încă două luni, după accidentul suferit în iunie, în urma căruia un vehicul de tip cargo, ce ar fi trebuit să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a fost distrus la scurt timp după lansare.
Urmărește
193 afișări
SpaceX (Foto: Hepta / Mediafax Foto)
Anunţul a fost făcut luni de preşedintele companiei americane, citat de Reuters. SpaceX, o companie privată americană, administrată de antreprenorul Elon Musk, anunţase anterior că următorul zbor al lansatorului său spaţial Falcon 9 ar fi trebuit să aibă loc în septembrie.
"Vom avea nevoie de mai mult timp decât am prevăzut iniţial, dar nu cred că vreun client de-al nostru şi-ar dori să ne împingă spre un nou eşec", a spus Gwynne Shotwell, preşedintele SpaceX, într-o conferinţă online, organizată cu ocazia evenimentului AIAA Space 2015, în Pasadena, California.
"Compania se află la două luni distanţă de următoarea lansare", a adăugat ea. Experţii sunt de părere că accidentul din 28 iunie a fost generat de o clemă metalică defectă de la nivelul modulului superior al rachetei.
În acea zi, o clemă metalică s-a rupt la aproximativ două minute după ce racheta Falcon 9 a decolat de la o bază din Florida, eliberând un rezervor cu heliu, care a generat o suprapresurizare a motorului de la nivelul superior al lansatorului. La doar câteva secunde, racheta a explodat deasupra Oceanului Atlantic. O capsulă spaţială Dragon, pe care Falcon 9 trebuie să o lanseze într-o misiune de aprovizionare a ISS, a fost distrusă la impactul cu apa.
Acel accident, alături de cel suferit de o rachetă Antares lansată de compania Orbital ATK pe 28 octombrie 2014, au făcut ca NASA să depindă de Rusia şi Japonia în ceea ce priveşte reaprovizionarea avanpostului spaţial.
De asemenea, SpaceX a primit aprobarea autorităţilor americane de a concura cu un gigant din domeniul spaţial, United Launch Alliance, un joint-venture între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co., în domeniul lansărilor de sateliţi militari americani.
SpaceX a lansat cu succes rachete din gama Falcon 9 de 18 ori de la debutul acestor lansări în 2010 şi până la eşecul înregistrat pe 28 iunie. În timpul acelor lansări, câteva mii de cleme similare au funcţionat fără probleme.
SpaceX are un portofoliu de comenzi de aproape 60 de lansări spaţiale, valorând circa 7 miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.
Citeşte şi: CAUZA distrugerii rachetei Falcon a companiei SpaceX, care ar fi trebuit să ajungă pe ISS - VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe