- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.04.2012, 21:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stephen Hawking ar putea să vorbească din nou. IBrain, aparatul care încearcă să citească gândurile, testat de fizician
Un dispozitiv de mărimea unei cutii de chibrituri, numit iBrain, l-ar putea ajuta pe astrofizicianul britanic Stephen Hawking, paralizat ca efect al sclerozei laterale amiotrofice de care suferă de mai bine de 50 de ani, să comunice din nou.
Urmărește
2454 afișări
Stephen Hawking (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dispozitivul, inventat de o echipă de cercetători condusă de Philip Low, directorul executiv al companiei NeuroVigil (California), era destinat iniţial pentru a reprezenta o posibilă alternativă la tehnicile costisitoare utilizate în laboratoarele pentru cercetarea somnului. Aparatul ar putea fi însă capabil să ajute oamenii să transmită mesaje doar gândindu-se la acestea, scrie Daily Mail.
iBrain poate descifra şi cele mai dificile unde, care trec prin mai multe circumvoluţiuni ("cute") ale creierului şi apoi prin craniu, cu ajutorul unui algoritm creat de Philip Low încă din 2007 şi numit Spears.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Dispozitivul a fost testat şi de Stephen Hawking, care suferă de scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig, ce se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală - mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul.
"Ideea a fost să vedem dacă Stephen îşi poate folosi mintea pentru a crea un model consistent şi repetabil pe care un computer să îl poată traduce într-un cuvânt, literă sau chiar comandă", a declarat Low.
Pentru a pune în aplicare acest experiment, Low şi echipa sa au călătorit în vara anului trecut la Cambridge, la biroul lui Stephen Hawking, unde l-au rugat pe fizician să utilizeze iBrain şi să îşi imagineze că stânge mâna în pumn. Potrivit cercetătorilor, algoritmul utilizat a fost capabil să transforme gândurile lui Hawking în semnale individuale.
Philip Low intenţionează să analizeze în profunzime abilităţile dispozitivului, însă, pentru moment, acesta este folosit ca unul dintre cele mai bune instrumente pentru cei ce monitorizează anumite afecţiuni precum apneea, depresia sau autismul.
Stephen Hawking a aflat că suferă de maladia Lou Gehrig pe când avea 21 de ani şi studia la Oxford. Deşi medicii i-au spus atunci că mai are de trăit doar câţiva ani, acesta a împlinit în ianuarie 2012 vârsta de 70 de ani.
În prezent, astrofizicianul a pierdut aproape total controlul asupra corpului său. El se mişcă şi comunică într-un mod chinuitor, un scaner cu infraroşii fiind folosit pentru a-i traduce în cuvinte mişcările obrazului cu ajutorul unui calculator şi sintetizator vocal. Se pare că Hawking îşi pierde însă şi abilitatea de a-şi mişca muşchii obrajilor.
Astrofizicianul britanic a publicat numeroase lucrări ştiinţifice despre expansiunea Universului, găurile negre şi teoria relativităţii. În cel mai recent volum al său, intitulat "The Grand Design", publicat în septembrie 2010, Hawking demontează o teorie a lui Isaac Newton, afirmând că Universul nu a avut nevoie de Dumnezeu pentru a fi creat.
Cea mai cunoscută lucrare a sa, "Scurtă istorie a timpului", a fost publicată în 1988 şi s-a vândut în milioane de exemplare.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe