STUDIU: Cum poate influenţa planul urbanistic al oraşului SILUETA şi starea de sănătate a locuitorilor

Un studiu realizat de Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici (RIBA) a încercat să stabilească dacă există o legătura între starea de sănătate a oamenilor şi planul urbanistic al oraşului în care aceştia locuiesc.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cum poate influenţa planul urbanistic al oraşului SILUETA şi starea de sănătate a locuitorilor

STUDIU: Cum poate influenţa planul urbanistic al oraşului SILUETA şi starea de sănătate a locuitorilor (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Comparând indici precum activitatea fizică, obezitatea infantilă şi numărul bolnavilor de diabet în mai multe oraşe populate din Marea Britanie, realizatorii studiului susţin că există o coleraţie între numărul locuinţelor, spaţiul verde şi starea de sănătate a oamenilor, informează cotidianul The Independent.

Deşi toate oraşele analizate dispuneau de spaţiu verde, autorii studiului precizează că important este modul în care aceste spaţii sunt amenajate, astfel încât oamenii să fie încurajaţi să se plimbe pe jos prin oraş sau parcuri, să alerge sau să-şi lase copiii să se joace în aer liber.

Potrivit studiului, în oraşele în care existau cei mai puţini adulţi activi din punct de vedere fizic - aici fiind incluse localităţi precum Sandwell (Birmingham), Brent (Londra) sau Gateshead (Newcastle) - densitatea locuinţelor era mult mai mare, iar spaţiul verde era cu 20 la sută mai mic decât în cele mai populate oraşe.

Un factor important care pare că influenţează această situaţie este nivelul de trai din anumite zone. Astfel, în zonele cu mai mult spaţiu verde şi cu mai puţine case, unde parcurile sunt bine îngrijite, preţurile sunt pe măsură, astfel că persoanele care locuiesc aici îşi permit, deopotrivă, să cheltuiescă sume importante pentru a se menţine în formă, potrivit studiului citat.

Concluzia autorilor studiului este că un plan urbanistic bine pus la punct poate îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate a locuitorilor acelui oraş, fiind reduse astfel riscuri precum cel de atac de cord, atac cerebral sau boli precum diabetul.

“Odată cu trecerea responsabilităţii privind starea publică de sănătate de la autorităţile guvernamentale la cele locale, este esenţial ca arhitecţii şi dezvoltatorii să depună eforturi pentru a crea oraşe mai sănătoase. Într-un moment în care austeritatea şi creşterea preocupării pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale a populaţiei sunt în creştere, este şocant să aflăm că doar ţinând cont de aceste aspecte putem economisi milioane de lire sterline anual în ceea ce priveşte costurile legate de tratarea obezităţii", a declarat preşedintele RIBA, Stephen Hocker.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici