STUDIU: Drojdia de bere, modificată genetic pentru fabricarea de tratamente opioide

O metodă rapidă de a fabrica analgezice opioide puternice pe bază de drojdie de bere modificată genetic, în loc de mac, a fost inventată de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

Urmărește
385 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Drojdia de bere, modificată genetic pentru fabricarea de tratamente opioide

Drojdia de bere, modificată genetic pentru fabricarea de tratamente opioide - studiu (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Specialiştii spun însă că mai au de pus la punct câteva detalii înainte ca metoda să poată fi comercializată, lucru care s-ar putea întâmpla în câţiva ani, potrivit unui studiu publicat joi în Science.

Noua metodă, dacă se va dovedi eficientă, ar putea produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte producţia de analgezice opioide, care valorează miliarde de dolari, însă ar putea ridica şi probleme, precum o eventuală exagerare a consumului de opioide devenite mai accesibile.

Acelaşi tip de abordare ar putea fi folosit şi în fabricarea altor medicamente pe bază de plante, care să fie utilizate contra cancerului, bolilor infecţioase şi maladiilor cronice.

Cercetătorii spun că au modificat genomul drojdiei de bere astfel încât celulele să poată să transforme zahărul în două opioide - hidrocodon şi tebaină - într-un interval de trei-cinci zile. Cercetătorii au modificat drojdia de bere cu ajutorul a 23 de gene prelevate de la şase organisme diferite, precum macul iranian, dar şi o bacterie numită Pseudomonas putida.

Hidrocodonul, care blochează receptorii durerii din creier, şi substanţe înrudite cu acesta, precum morfina şi oxicodona, fac parte dintr-un grup de medicamente analgezice numite opioide, produse din macul opiaceu. Fabricarea acestor medicamente din mac poate dura peste un an.

Bioinginerul Christina Smolke, coordonatorul studiului, spune că metoda lor poate constitui o alternativă ieftină la medicamente esenţiale la care ar avea acces oamenii din toate colţurile lumii.

Universitatea Stanford deţine patentul asupra tehnologiei, iar autorii studiului au înfiinţat o companie în vederea comercializării acesteia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici