- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (03.04.2012, 13:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani
Strămoşii omului modern au învăţat să facă focul în urmă cu un milion de ani, cu aproximativ 300.000 de ani mai devreme decât se credea până de curând, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă care au examinat urmele unei vetre ce a fost descoperită într-o peşteră sud-africană.
Urmărește
905 afișări
STUDIU: Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Până în prezent, antropologii nu reuşeau să se pună de acord în legătură cu epoca în care strămoşii noştri preistorici au descoperit mijlocul de a produce scântei pentru a aprinde un foc cu scopul de a-şi încălzi hrana şi pentru a se proteja de frig, se afirmă într-un studiu publicat în revista săptămânală americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Indicii ale unor astfel de activităţi au fost descoperite în Africa, Asia şi Europa, în timp ce primele dovezi admise până în prezent erau bucăţi de recipiente calcinate descoperite în Israel, care au fost datate în urmă cu 700.000 sau 800.000 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Fragmente de oase de animale arse şi ustensile din piatră care par şi mai vechi decât cele din Israel au fost descoperite în sedimentele din interiorul peşterii Wonderwerk din Africa de Sud, unde săpături anterioare au relevat deja dovezi importante ale prezenţei umane.
Oamenii de ştiinţă au găsit "cenuşa unor substanţe vegetale bine conservate şi fragmente de oase, depozitate pe suprafeţe bine delimitate şi amestecate cu sedimentele", fapt care i-a făcut pe cercetători să presupună existenţa unor mici vetre în apropiere de intrarea în peşteră, au afirmat autorii studiului.
Anumite fragmente prezintă o decolorare la suprafaţă, efect tipic al unui foc controlat, nu al unui foc de origine naturală sau al unui alt fenomen de acelaşi tip.
"Analiza împinge cu 300.000 de ani în timp data la care focul a fost utilizat de om, ceea ce sugerează că strămoşii omului, încă de pe timpul lui homo erectus, puteau să fi inclus focul în modul lor de viaţă", a declarat antropologul Michael Chazan de la Universitatea din Toronto, unul dintre coordonatorii proiectului.
Homo erectus este unul dintre cei mai vechi strămoşi bipezi ai lui Homo sapiens. Cu picioare lungi şi un creier mare, exemplarele de Homo erectus au populat Terra în urmă cu 1,8 milioane de ani, cu mult înainte de apariţia omului de Neanderthal.
"Stăpânirea focului s-ar putea să fi fost o cotitură majoră în evoluţia omului. Impactul hranei gătite este binecunoscut, dar impactul stăpânirii focului ar putea să atingă toate elementele societăţii umane. Contactele sociale din jurul unui foc de tabără ar fi putut deveni un aspect esenţial pentru ceea ce ne face să fim umani", a explicat Michael Chazan.
Echipa internaţională care a realizat acest studiu a inclus cercetători de la Universitatea Boston (SUA), Academia de Ştiinţe Heidelberg (Germania), Universitatea Ebraică din Ierusalim (Israel), Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud) şi Universitatea din Toronto (Canada).
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul