- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (19.02.2014, 17:53)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: "Omul vitruvian", un etalon de perfecţiune pentru proporţiile trupului uman, este imperfect
"Omul vitruvian", celebrul desen realizat de Leonardo da Vinci în 1490, considerat un etalon de perfecţiune pentru proporţiile trupului uman, nu este perfect, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici de la Imperial College London.
Urmărește
2934 afișări
"Omul vitruvian", un etalon de perfecţiune pentru proporţiile trupului uman, este imperfect (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Desenul este considerat în zilele noastre drept una dintre cele mai bune exemplificări ale "omului perfect" şi reprezintă, totodată, una dintre cel mai uşor de recunoscut schiţe din lume, informează dailymail.co.uk.
Potrivit unui studiu recent, "Omul vitruvian", desenat de Leonardo da Vinci în 1490, este totuşi "uman".
O umflătură neobişnuită din zona abdominală a modelului care a pozat pentru Da Vinci i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme că acel bărbat suferea de o formă severă de hernie - care ar fi putut chiar să îi aducă moartea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Desenul, realizat în cerneală şi creion pe hârtie, prezintă silueta unui bărbat gol, în două poziţii suprapuse, cu mâinile şi picioarele întinse, înscrise într-un cerc perfect, care la rândul său este desenat peste un pătrat.
Desenul şi textul adiacent sunt uneori denumite "canoanele proporţiilor" sau, mai rar, "proporţiile omului".
Desenul are bază corelaţiile dintre proporţiile ideale ale trupului uman şi geometrie, descrise de Vitruvius, un arhitect din Roma Antică, în al treilea volum al tratatului său "De Architectura", de care Leonardo da Vinci era extrem de interesat.
Modelul desenat de da Vinci, cunoscut şi sub numele "Omul vitruvian", a ajuns să fie considerat ulterior, de-a lungul veacurilor drept un etalon al "omului perfect".
Totuşi, Hutan Ashrafian, profesor la Imperial College of London, este de părere că modelul suferea de o afecţiune majoră, gravă.
El crede că o umflătură aflată în partea stângă a cavităţii abdominale ar fi un semn ce atestă faptul că acel bărbat suferea de hernie inghinală.
Cauzată de o protuzie a conţinutului din cavitatea abdominală în canalul inghinal, această afecţiune apare la 27% dintre bărbaţi şi la 3% dintre femei.
Studiul său a fost publicat în revista medicală Hernia.
Hutan Ashrafian spune că medicii din acea perioadă erau la curent cu astfel de afecţiuni.
"Herniile inghinale erau prezente în timpul Renaşterii, iar medicii şi chirurgii de atunci, precum Antonio Benivieni, au descris mai multe tipuri de hernie, la Florenţa, în acea vreme", a explicat autorul studiului.
În al treilea volum din tratatul său "De Architecturas", Vitruvius scria: "Dacă un bărbat este aşezat pe jos, pe spate, cu mâinile şi picioarele întinse, iar două compasuri sunt centrate în ombilicul său, atunci degetele de la mâinile şi de la picioarele sale vor atinge circumferinţa unui cerc perfect, realizat prin unirea acelor puncte. Şi, chiar dacă trupul uman pare să deseneze astfel o formă circulară, se poate obţine şi un pătrat perfect care să fie înscris în el".
Leonardo da Vinci credea că omul reprezintă un microcosmos al Universului şi era convins că desenele sale demonstrează această teorie.
El a scris într-un jurnal al său în jurul anului 1492 următoarea frază: "Oamenii din Antichitate spuneau că omul este o lume în miniatură; şi cu siguranţă acest nume este bine acordat, pentru că la fel cum lumea este compusă din pământ, apă, aer şi foc, trupul uman adună aceste elemente pe pământ".
Desenul "Omul vitruvian" este conservat la Gabinetto dei disegni e stampe din cadrul Gallerie dell'Accademia din Veneţia.
Ca majoritatea desenelor pe hârtie, el este expus în public doar ocazional.
Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind "Omul Vitruvian", Leonardo da Vinci este considerat un geniu universal şi o personalitate care a trăit înaintea vremurilor sale.
Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după aproape 500 de ani de la moartea sa.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe