STUDIU: "Particulele lui Dumnezeu" provin din centrul Pământului

Particulele elementare neutrino, supranumite "particulele lui Dumnezeu", provin din centrul Pământului, afirmă cercetătorii italieni, potrivit cărora 70% din căldura Terrei este generată de radioactivitate, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
2034 afișări
Imaginea articolului STUDIU: "Particulele lui Dumnezeu" provin din centrul Pământului

Studiu: "Particulele lui Dumnezeu" provin din centrul Pământului (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Oamenii de ştiinţă au încercat timp de multe decenii să identifice locul din care provin particulele neutrino. Recent, utilizând un laborator subteran din Italia, cercetătorii au reuşit să obţină prima dovadă concretă care atestă faptul că aceste particule subatomice, aproape imposibil de detectat, sunt produse sub scoarţa Terrei.

Studiul lor ar putea să îi ajute pe alţi cercetători să identifice elementele chimice radioactive din interiorul Pământului şi să explice procesul radioactiv care generează căldură în interiorul planetei noastre.

Particulele neutrino sunt generate de reacţii nucleare ce implică descompunerea unor atomi instabili şi sunt adeseori descrise prin termenul "fantomatice", deoarece sunt extrem de mici - de 500.000 de ori mai uşoare decât un electron, precizează LiveScience.

Întrucât nu au sarcină electrică şi interacţionează foarte rar cu alte particule, particulele neutrino se ciocnesc arareori de atomi.

Dar, atunci când se întâmplă acest lucru, se produce o scurtă străfulgerare luminoasă, care a fost înregistrată de oamenii de ştiinţă şi care reprezintă o dovadă a existenţei acestor particule.

Savanţii au detectat particule neutrino care provin din interiorul Pământului, iar aceşti "geoneutrino" oferă cercetătorilor şansa de a "privi" spre centrul planetei noastre.

Experţii vor putea de acum înainte să localizeze cu precizie izotopii radioactivi individuali în interiorul Terrei şi să analizeze felul în care căldura generată de aceştia afectează activitatea geologică, sub forma fenomenelor vulcanice şi a cutremurelor de pământ.

Cercetătorii de la Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia, situat la o adâncime de 1,5 kilometri sub Munţii Apenini, au folosit un detector Borexino, pentru a studia particulele neutrino. Instrumentul foloseşte 2.200 de senzori pentru a capta rarele străfulgerări de lumină emise atunci când particulele neutrino interacţionează cu 200 de tone dintr-un lichid special, captat într-o sferă.

Savanţii italieni au detectat 24 de geoneutrino în primele 2.056 de zile, analizând datele transmise de acel detector. Ei au aflat astfel că 11 dintre particule provin din mantaua Pământului şi 13 din scoaţa planetei noastre.

Particulele geoneutrino sugerează faptul că aproximativ 70% din căldura din centrul Pământului este generată de radioactivitate. Totuşi, cercetătorii nu sunt siguri în legătură cu acurateţea acestei estimări. Pentru a obţine date şi mai precise, o echipă internaţională de experţi va încerca să obţină date mai exacte, pe o perioadă de 17 ani.

În viitor, experţii vor instala mai multe detectoare de geoneutrino în diverse locuri din lume, pentru a identifica felul în care elementele radioactive sunt răspândite în interiorul planetei noastre.

Studiul cercetătorilor italieni a fost publicat în revista Physical Review D.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici