- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.03.2013, 15:22)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Primele păsări aveau patru aripi
Primele păsări de pe Terra aveau patru aripi, afirmă paleontologii chinezi, al căror studiu a fost publicat joi în Statele Unite, fiind realizat pe baza analizei a 11 fosile foarte bine conservate, vechi de peste 100 milioane de ani.
Urmărește
554 afișări
Primele păsări aveau patru aripi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Până la acest studiu, numărul prea mic de exemplare descoperite care prezentau aceste caracteristici nu le-a permis cercetătorilor să afirme cu certitudine că toţi aceşti strămoşi îndepărtaţi ai păsărilor aveau pene pe membrele inferioare.
"Aceste fosile furnizează noi informaţii, care pot să explice pe larg evoluţia penelor", a declarat Xing Xu, profesor la Academia chineză de ştiinţe, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Science.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Fosilele, care reprezintă cinci specii de păsări străvechi, aparţin unor exemplare a căror talie era puţin mai mică decât aceea a unui curcan din zilele noastre. Ele sunt expuse la Muzeul naturii din Shandong Tianyu.
"Cele 11 fosile noi acoperă multe goluri de la începutul evoluţiei păsărilor", afirmă David Alexander, cercetător la Universitatea din Kansas, care nu a participat însă la realizarea studiului cercetătorilor chinezi. Cercetătorul american reaminteşte faptul că aproape toţi paleontologii consideră că păsările descind dintr-o familie de dinozauri cu pene.
Prima fosilă a unui exemplar considerat strămoşul comun al păsărilor de astăzi, Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 milioane de ani, descoperit în 1861, seamănă cu rezultatul unei încrucişări dintre o pasăre şi un dinozaur, şi avea la rândul său pene pe membrele inferioare.
Cele 11 exemplare noi au trăit în urmă cu 100 milioane de ani - 150 milioane de ani, într-o perioadă care corespunde cu momentul în care un grup de dinozauri cu pene a evoluat pentru a deveni păsări, afirmă savanţii chinezi.
Aceste fosile arată faptul că acele membre inferioare acoperite de pene nu reprezentau un caz rar în evoluţia păsărilor.
"Noile fosile nu lasă loc niciunui dubiu: o morfologie cu patru aripi era curentă printre acele păsări străvechi", care au evoluat apoi şi au păstrat doar două aripi, explică David Alexander.
Acea caracteristică a continuat să existe la primele păsări, înainte de a dispărea progresiv, atunci când membrele inferioare erau folosite pentru mers sau pentru prinsul prăzii.
Studiul savanţilor chinezi nu răspunde însă întrebării următoare: cum erau folosite "aripile din spate" pentru a zbura?
După părerea lui Xing Xu, ele formau o suprafaţă plană şi plată care ar fi putut conduce la creşterea portanţei şi a manevrabilităţii. Sankar Chatterjee, un cercetător de la Universitatea Texas Tech, consideră că această configuraţie de tip "biplan" a primelor păsări ar fi putut permite o mai mare stabilitate în timpul planării, însă a făcut ca manevrele de la sol să devină mai dificile.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe