- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SAN DIEGO, (24.07.2015, 15:35)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Relaţiile "toxice" de la locul de muncă, asociate cu probleme mintale
Studenţii care lucrează în timpul facultăţii prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecţiuni mintale dacă au relaţii "toxice" cu colegii de muncă, în comparaţie cu studenţii care întreţin raporturi amicale cu persoanele alături de care lucrează, informează Reuters.
Urmărește
1243 afișări
Relaţiile "toxice" de la locul de muncă, asociate cu probleme mintale - studiu (Foto: Shutterstock)
"Dacă te gândeşti la programul tipic de 24 de ore al unui student la facultate, îţi dai seama că, pe lângă orele de somn, studenţii merg la şcoală, învaţă şi apoi lucrează cu jumătate de normă, în medie patru ore pe zi", a declarat Allison Vaughn, cercetătoare la Universitatea San Diego din Statele Unite ale Americii, coordonatoarea acestui studiu.
"Persoanele alături de care lucrează un student au potenţialul de a fi relevante pentru el şi din punct de vedere al sănătăţii. Studenţii care lucrează pentru a se întreţine în timpul facultăţii ar trebui să încerce să obţină maximum din aceste relaţii de muncă, la fel cum ar proceda în cazul unor relaţii amicale şi romantice", a adăugat cercetătoarea americană, al cărei studiu a fost publicat în Journal of American College Health.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Mulţi studenţi americani lucrează în timpul facultăţii, procentul acestora fiind cuprins - potrivit estimărilor naţionale - între 58% şi 72%. Dintre aceşti studenţi, procentul acelora care lucrează cel puţin 20 de ore pe săptămână este cuprins între 24% şi 47%.
Pentru a stabili o asociere între relaţiile de la locul de muncă ale studenţilor americani şi sănătatea lor mintală, cercetătorii au chestionat 170 de studenţi care lucrau în timpul facultăţii şi care au participat la un curs introductiv de psihologie, în martie 2011.
Studenţii participanţi aveau vârstele cuprinse între 18 şi 35 de ani, iar vârsta medie a fost de 20 de ani.
Cei mai mulţi dintre participanţi lucrau în regim part-time, în medie, 19 ore pe săptămână, şi şi-au păstrat acele locuri de muncă timp de 15 luni.
Chestionarele la care au răspuns au inclus întrebări despre calitatea relaţiilor cu superiorii lor ierarhici şi cu până la trei colegi de muncă, despre satisfacţia oferită de acel loc de muncă şi despre probleme de sănătate mintală precum stres, depresie şi anxietate.
În general, studenţii au spus că primesc un ajutor "moderat" sau "foarte mare" din partea superiorilor, iar colegii lor de muncă sunt "doar puţin supărători". Ei au descris majoritatea relaţiilor lor de muncă drept "încurajatoare" sau "ambivalente".
Foto: Shutterstock
Participanţii care au spus că au o părere ambivalentă despre superiorii lor aveau o sănătate mintală mai precară în comparaţie cu aceia care aveau raporturi de muncă pozitive cu superiorii lor.
Studenţii cu astfel de păreri ambivalente aveau, de asemenea, o satisfacţie a muncii mai mică, simţeau că beneficiază de mai puţin sprijin profesional, se gândeau mai des să renunţe la acel loc de muncă şi au acuzat de mai multe ori o stare de epuizare.
Răspunsurile lor referitoare la raporturile cu colegii de muncă au generat rezultate similare, întrucât relaţiile definite ca fiind ambivalente au fost asociate cu o sănătate mintală mai proastă.
Studenţii care se simţeau sprijiniţi la locurile lor de muncă au prezentat mai puţine simptome de stres, erau mai puţin deprimaţi, mai puţin afectaţi de anxietate şi prezentau un nivel mai mare de satisfacţie în viaţă.
Totuşi, autorii studiului au precizat că analiza lor este una de mică amploare, fiind realizată pe un număr redus de voluntari, şi nu a dovedit existenţa unui raport de tip cauză-efect între problemele de la locul de muncă şi sănătatea mintală precară.
Citeşte şi:
Studiu: Preferinţele muzicale pot să dezvăluie principalele trăsături de personalitate ale oamenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe