- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LEIDEN, (07.08.2015, 12:50)
- Florin Badescu
STUDIU: Scorurile slabe obţinute la testele de aptitudini mintale, asociate cu riscul de infarct
Scorurile slabe obţinute de persoanele de vârsta a treia la testele de aptitudini mintale sunt asociate cu riscuri mai mari de infarct şi de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu european, informează Reuters.
Urmărește
220 afișări
STUDIU: Scorurile slabe obţinute la testele de aptitudini mintale, asociate cu riscul de infarct (Imagine: Shutterstock)
Pentru persoanele în vârstă diagnosticate cu demenţă, gândirea lipsită de claritate şi lipsa autocontrolului pot fi considerate semnale eficiente pentru un risc crescut de infarct şi accident vascular cerebral (AVC).
Astfel, persoanele în vârstă care au obţinut scoruri slabe la testele care analizează capacitatea de luare a deciziilor şi de a rezolva anumite probleme - denumite funcţii executive - prezintă un risc aproape dublu de a suferi un infarct şi un risc cu 50% mai mare de a suferi un AVC în comparaţie cu persoanele care obţin scoruri mai bune la astfel de teste.
Întrucât rezultatele slabe la testele de verificare a funcţiilor cognitive pot să indice o precedentă vătămare suferită la nivelul creierului, oamenii de ştiinţă se aşteptau deja să descopere o legătură a acestor rezultate cu riscul de AVC, dar au fost extrem de surprinşi să descopere şi un risc crescut de infarct, a explicat Benham Sabayan, cercetător la Centrul Medical al Universităţii Leiden din Olanda, coordonatorul studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Acest fapt ar putea să însemne că vătămările vaselor de sânge reprezintă un fenomen global în organism şi că, atunci când observăm anomalii într-un organ, ar trebui să avem în vedere şi alte organe", a precizat cercetătorul olandez. "Această descoperire reprezintă o altă dovadă care arată că patologiile de la nivelul inimii şi creierului nu sunt independente".
Medicii neurologi şi cei cardiologi ar trebui să colaboreze pentru o detectare timpurie, în rândul vârstnicilor, a riscului de dezvoltare a afecţiunilor cerebrale şi a celor cardiace.
Studiul a fost realizat pe un eşantion compus din 3.926 de persoane de vârsta a treia din Olanda, Irlanda şi Scoţia. Media lor de vârstă a fost de 75 de ani, iar voluntarii au prezentat fie un istoric familial de maladii cardiace, fie un risc crescut pentru astfel de boli, din cauza hipertensiunii, diabetului şi fumatului, fără să fi suferit însă niciun infarct şi niciun AVC.
Cercetătorii olandezi au utilizat patru teste pentru a analiza, în rândul participanţilor, atenţia selectivă, viteza procesului decizional, memoria imediată şi memoria pe termen lung.
Pe parcursul unei perioade de monitorizare de trei ani, medicii au constatat producerea unui număr de 375 de incidente coronariene, inclusiv infarct şi decese cauzate de boli cardiace, şi 155 de AVC-uri.
Cercetătorii i-au împărţit pe participanţi în trei grupuri egale, în funcţie de scorurile obţinute la acele teste, realizate la începutul studiului. Voluntarii din grupul cu cele mai slabe rezultate au prezentat un risc cu 85% mai mare de a dezvolta boli coronariene şi un risc cu 51% mai mare de a suferi un AVC în comparaţie cu voluntarii din grupul cu cele mai bune rezultate.
Participanţii din grupul cu cele mai slabe rezultate au continuat să prezinte cele mai mari riscuri şi după ce autorii studiului au eliminat influenţele exercitate de alţi factori de risc majori, precum vârstă, sex, educaţie, Indice de masă corporală (IMC), presiune arterială, concentraţia de colesterol, fumat şi diabet.
În grupul cu cele mai slabe rezultate la testele de aptitudini mintale s-au produs 69 de AVC-uri, în timp ce în grupul cu cele mai bune rezultate s-au produs doar 48 de AVC-uri.
În schimb, scorurile obţinute în testele de memorie nu par a fi asociate cu riscul de infarct şi cu riscul de AVC.
Spre deosebire de inteligenţa dobândită la naştere (IQ), abilităţile cognitive pot să se modifice de-a lungul vieţii şi sunt mai vulnerabile în faţa unor factori precum presiunea sangvină neregulată de la vârsta mijlocie.
Studiul cercetătorilor olandezi a fost publicat în revista Neurology.
Citeşte şi: STUDIU: Un ingredient din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct şi accident cerebral
Citeşte şi: STUDIU: Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct în şase săptămâni
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: STUDIU: Un ingredient din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct şi accident cerebral
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe