- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUENOS AIRES, (04.01.2013, 19:16)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Tango-terapia", un tratament medical utilizat în spitalele argentiniene
Cursurile de tangou, un dans în care raportarea la partenerul de dans este esenţială, sunt folosite în spitalele argentiniene ca o formă de terapie cu scopul de a-i ajuta pe bolnavii cu tulburări mintale şi pe cei în vârstă să intre din nou în legătură cu oamenii.
Urmărește
681 afișări
"Tango-terapia", un tratament medical utilizat în spitalele argentiniene (Imagine: mediafax Foto/AFP)
"Faptul de a-ţi strânge partenerul (de dans, n.r.) în braţe face ca tangoul să fie atât de special, creând un fel de raporturi amoroase", a declarat Silvina Perl, coordonatoarea Atelierului de tangou din cadrul Spitalului Psihiatric Borda, unul dintre stabilimentele medicale din Buenos Aires care a adoptat ca o formă de terapie celebrul dans din Rio de la Plata.
Magia tangoului, dans apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea la Buenos Aires şi Montevideo, inclus în 2009 în patrimoniul mondial al UNESCO, ajută la o mai bună tratare a bolnavilor, a explicat acelaşi psiholog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Tangoul, bineînţeles, nu vindecă doar el singur. Însă, în timpul unei ore de curs, pacienţii nu mai au halucinaţii: ei sunt concentraţi, ocupaţi cu executarea corectă a paşilor de dans", a adăugat ea.
Borda este un spital psihiatric pentru bărbaţi, dar mai multe femei voluntare o ajută pe Silvina Perl să îi înveţe acest dans dificil pe cei 20 de pacienţi incluşi în program, într-o atmosferă calmă.
Atelierul de tangou de la Spitalul Public Ramos Mejia din Buenos Aires foloseşte aceeaşi tehnică, dar pentru un public diferit: pacienţii de vârsta a treia. De această dată, medicii doresc să combată depresia şi senzaţia de vid cu care se confruntă persoanele care s-au pensionat după ce au dus o viaţă extrem de activă.
"Inactivitatea îi pândeşte pe oamenii care s-au pensionat de curând: tangoul le permite să îşi regăsească imediat acea viaţă socială activă care le lipseşte", a declarat Alba Balboni, coordonatoarea atelierului, la care participă însă şi persoane tinere.
Celebra frază "e nevoie de doi pentru a dansa tangou", folosită de obicei pentru a explica faptul că în orice conflict responsabilităţile sunt adeseori împărţite, pare să fie "cheia" pentru efectul terapeutic pe care îl are Atelierul de tangou de la spitalul Borda.
"Tratăm psihoza cu ajutorul tangoului, pentru că acest dans conţine un limbaj universal care îl obligă pe bolnav să stabilească un raport cu celălalt, în condiţiile în care acel «celălalt» nu exista, înainte, în lumea lui", a explicat Silvina Perl.
"Nu există tangou fară celălalt şi nu există dans fară coordonare. Partenerul este absolut necesar pentru a dansa, la fel ca regulile, paşii, figurile de dans", a adăugat ea.
Pacienţii înscrişi în acest atelier, în loc să rămână închişi în lumea lor, înaintează într-un mod natural, către partenerii lor, căutându-i. Pentru a putea să danseze, ei par să accepte să se deschidă către lumea înconjurătoare.
La spitalul Ramos Mejia, sala "Carlos Gardel", denumită astfel după un celebru compozitor de tangou de la începutul secolului al XX-lea, reprezintă o veritabilă oază de convivialitate, într-o aripă a unei clădiri în care toată lumea se agită pe culoarele pline de oameni: bolnavi, medici şi infirmiere.
"Tangoul este magic pentru persoanele în vârstă", spune Alba Balboni, care, după ce a trăit 33 de ani în Statele Unite, participă la Atelierul de tangou. "Această magie constă înainte de toate în faptul că poţi să îţi strângi partenerul în braţe", a adăugat ea.
Unul dintre "elevii" noi, Federico Tressero, în vârstă de 65 de ani, pare deja captivat de această magie. "Ne obişnuim treptat cu strânsul partenerului în braţe. La Academia de tangou se pune accentul pe coregrafie, însă pe noi ne atrage cel mai mult contactul cu partenerul", a adăugat el.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe