- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (20.03.2013, 20:42)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"The Human Body", o lecţie de anatomie cu trupuri umane în poziţii dinamice, la Muzeul Antipa
Expoziţia "The Human Body", care va fi vernisată vineri la Muzeul Antipa, va fi "o lecţie de anatomie extraordinară", în care vor fi prezentate corpuri umane reale în poziţii dinamice, au declarat miercuri, organizatorii evenimentului, precizând că deţin drepturile pentru toate exponatele.
Urmărește
1844 afișări
"The Human Body", o lecţie de anatomie cu trupuri umane în poziţii dinamice, la Muzeul Antipa
Expoziţia "The Human Body", care include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc -, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti până pe 30 iunie.
Într-o conferinţă de presă, organizată miercuri seară, la Muzeul Antipa, proprietarii expoziţiei, GForce Exhibitions, au declarat că deţin drepturile asupra exponatelor şi după ce acestea vor ieşi din circuitul expoziţional. Aceştia au precizat că, în ciuda controverselor, evenimentul s-a dovedit un succes mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Totodată, producătorii evenimentului şi reprezentanţii Muzeului Antipa au precizat că expoziţia "The Human Body" este o oportunitate rară pentru România şi pentru cei care doresc să înveţe sau să îşi reamintească informaţii despre corpul uman.
"Ştiu că expoziţia a dat naştere la numeroase controverse de-a lungul anilor, însă răspunsul pozitiv în proporţie de peste 90% din toate locurile în care am fost ne-au încurajat să continuăm", a declarat Arnie Geller, CEO al GForce Exhibition.
Acesta are o experienţă îndelungată în domeniu întrucât este şi responsabil de şapte dintre expediţiile făcute pe epava transatlanticului Titanic, fiind totodată cel care a făcut posibilă expoziţia dedicată pachebotului. În urma expediţiilor de pe vasul Titanic au fost recuperate peste 5.500 de artefacte.
În ceea ce priveşte maniera de prezentare a exponatelor din cadrul "The Human Body", organizatorii expoziţiei au spus că trupurile sunt prezentate în poziţie dinamică, unele în poziţia jocului de darts, un altul pare că joacă baschet şi altul tenis. "Când folosim corpurile pentru studiu în universităţi, acestea sunt în poziţie statică, însă ne-am gândit că pentru o bună înţelegere din partea publicului şi pentru o mai bună exprimare a ideii de corp uman este mult mai bine ca exponatele să fie prezentate în postură dinamică", a declarat Judith Geller, designerul expoziţiei "The Human Body".
Pe de altă parte, pentru realizarea în forma prezentă a expoziţiei a fost nevoie de cel puţin 10 ani, spun curatorii acesteia, iar China a fost aleasă drept ţară furnizoare datorită faptului că "aici există cei mai buni specialişti în disecţie din lume".
"În urmă cu câţiva ani expoziţia a fost mult mai amplă, însă publicul ar fi petrecut mai mult timp, aşa că am decis că o oră (de vizitare a expoziţiei, n.r.) este suficientă pentru ideea pe care o dorim să o exprimăm", a spus Arnie Geller.
El a precizat că GForce Exhibition deţine drepturile asupra exponatelor. După ce nu vor mai face parte din expoziţie, exponatele nu vor fi vândute sau donate unor universităţi, ci vor fi duse în ţara de origine pentru a fi incinerate, a explicat Geller.
Întrebat cine "trebuie" şi cine "nu trebuie" să viziteze expoziţia "The Human Body", Arnie Geller a spus: "Expoziţia nu este pentru toată lumea. Persoanele de o anumită apartenenţă religioasă, de exemplu, pot alege să nu o viziteze, dar majoritatea se poate bucura de expoziţie ca de o lecţie de anatomie extraordinară".
În ceea ce priveşte maniera de conservare şi realizare a exponatelor, Radu Tudor Grădinaru, docent al expoziţiei "The Human Body", a explicat pentru MEDIAFAX: "Pentru prezentarea circulaţiei sanguine, de exemplu, corpul a fost scufundat în acid, eliminând tot ce este în jurul arterelor şi obţinându-se un aspect buretos, din cauza că sistemul cardiovascular este foarte complex. Puse cap la cap toate (componentele sistemului cardiovascular, n.r.) pot însuma 125.000 de kilometri".
El a vorbit şi despre procesul de plastinaţie a exponatelor: "Trupul disecat este scufundat în acetonă care intră în tot organismul. Apoi este scufundat în altă baie de polimer siliconic care face o reacţie cu acetona pe care o înlocuieşte şi intră în toate celulele corpului. Spre deosebire de formol, polimerul siliconic rămâne în organism ca şi cum corpul ar avea silicon în loc de sânge. De aici şi aspectul cerat al exponatelor. Apoi, după ce corpul este scufundat în baia de silicon, este introdus într-o cameră cu vid pentru a păstra siliconul şi a conserva total organismul".
Datorită metodei de conservare, condiţiile de temperatură pentru păstrarea exponatelor nu sunt foarte stricte, au mai spus reprezentanţii expoziţiei.
În cadrul expoziţiei "The Human Body" poate fi văzut corpul uman în totalitatea lui, dar şi fragmente sau organe întregi, muşchi, ligamente, sistemul cardiovascular, sistemul osos şi muscular, sistemul nervos, precum şi fetuşi în diferite stadii de evoluţie. Din expoziţie nu lipsesc exponate care prezintă organe sănătoase şi organe afectate de cancer în diferite stadii.
Pentru a-i convinge pe vizitatori că fumatul este una dintre cauzele frecvente ale cancerului pulmonar, organizatorii expoziţiei au amplasat între cele două exponate - un plămân sănătos şi unul afectat de cancer - o cutie în care oamenii îşi pot "dona" pachetele de ţigări.
Referitor la vârsta exponatelor, Arnie Geller a spus că aceasta nu este precizată şi din motive de confidenţialitate. "Însă în urmă cu câţiva ani am învăţat un lucru de la un profesor de anatomie, într-unul din laboratoarele de disecţie. A fost atunci când în timpul disecţiei am văzut un corp de femeie foarte frumos şi noi am bănuit că e o balerină, pentru că era tânără şi părea foarte puternică. Însă profesorul mi-a spus că de fapt corpul aparţinea unei femei de 80 de ani", a explicat Arnie Geller, pentru MEDIAFAX.
Acesta a mai spus că exponatele pe care le-a avut în vedere au fost mai multe decât cele care se regăsesc în prezent în expoziţie. În prezent expoziţia include peste 200 de exponate.
Expoziţia "The Human Body" este produsă de GForce Exhibitions şi organizată de Events, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Producătorii şi organizatorii expoziţiei "The Human Body" au fost acuzaţi de lipsă de etică şi de intenţia unei "afaceri profitabile" într-o scrisoare trimisă de un grup de asociaţii Muzeului Antipa, ce găzduieşte evenimentul.
În scrisoarea deschisă adresată, pe 13 martie, academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, şi semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media, se invoca lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei, dar şi intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.
Semnatarii scrisorii au citat şi o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Astfel, atât The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.
În finalul scrisorii deschise, semnatarii au cerut directorului Muzeului Antipa să decidă "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant".
De cealaltă parte, organizatorii expoziţiei "The Human Body" au spus, într-un comunicat remis MEDIAFAX în 14 martie, că trupurile umane din expoziţie constituie donaţii legale şi sunt tratate cu respect.
Totodată, Sabrina Sheehan, PR GForce Exhibitions, a spus că este "dezamăgitor" faptul că semnatarii scrisorii deschise nu au făcut investigaţii prealabile înainte de redactarea documentului, iar articolele publicate în presa internaţională cu privire la faptul că trupurile expuse ar fi aparţinut unor prizonieri din închisorile din China sunt un ecou al disidenţilor chinezi care au făcut această declaraţie, pe care "au repetat-o de mai multe ori în încercarea de a atrage atenţia asupra organizaţiilor lor prin asocierea cu acest eveniment cu faimă internaţională".
Reprezentanta producătorilor evenimentului a mai spus că ancheta demarată în 2006 de programul de televiziune american "20/20" s-a bazat iniţial pe date eronate, iar corpurile prezente în expoziţia "The Human Body" au fost analizate individual în Statele Unite de medici profesionişti - anatomişti şi legişti. "Ei au constatat că moartea a survenit din cauze naturale, excluzând de asemenea bolile infecţioase şi eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul expoziţiei «The Human Body» să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă", a spus Sheehan.
Aceasta a adaugat: "Specimenele au fost donate în mod legal, în conformitate cu legislaţia chineză. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc în scop educaţional în expoziţiile publice şi în instituţii de învăţământ superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunţuri publicitare, timp de 90 de zile, în efortul de a identifica indivizii. După această perioadă, corpurile primesc o autorizare legală spre a fi transferate universităţilor medicale, în scop educaţional. Pentru a fi acceptate de universităţi, toate corpurile trebuie să fi murit din cauze naturale, fără să aibă vreo boală. Toate specimele prezentate în cadrul expoziţiei sunt tratate maximă grijă cu şi respect. În momentul în care nu vor mai fi folosite în scop educaţional, acestea vor fi incinerate".
Expoziţia "The Human Body" va putea fi vernisată începând de vineri, la Muzeul Antipa, şi va fi deschisă publicului până pe 30 iunie, zilnic, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 - 20.00.
Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, fiind prezentate în oraşe precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.
Biletele pentru această expoziţie au fost puse în vânzare şi au preţuri cuprinse între 32 şi 60 de lei/ persoană şi, respectiv, 85 şi 135 de lei/ grup. Totodată, grupurile de peste 10 copii vor avea acces la expoziţie în baza unui tichet în valoare de 30 de lei/ persoană. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit. Tichetele pot fi cumpărate online, de pe www.eventim.ro, sau prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti).
Biletele sunt valabile pentru toată durata desfăşurării expoziţiei, cu specificaţia că biletele valabile în timpul săptămânii oferă acces doar de marţi până vineri inclusiv, iar biletele valabile în weekend oferă acces doar sâmbăta şi duminica.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe