- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (05.12.2014, 16:11)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţiparul sud-american acţionează ca un pistol cu impulsuri electrice
Ţiparii din bazinele fluviilor sud-americane Amazon şi Orinoco produc descărcări electrice de 600 de volţi, capabile să ucidă animale de talie mică şi să ameţească animale de mărimea unor cai, graţie unui mecanism de electroşocuri asemănător aceluia utilizat de pistolului cu impulsuri electrice.
Urmărește
480 afișări
Ţiparul sud-american acţionează ca un pistol cu impulsuri electrice (Imagine: Wikipedia)
"Acest lucru funcţionează exact ca un «Teaser»", un pistol cu impulsuri electrice utilizat de poliţie, a explicat Kenneth Catania, profesor de biologie la Universitatea Vanderbilt, coordonatorul unui studiu publicat joi în revista americană Science.
Într-un acvariu, acest cercetător a filmat cu ajutorul unor camere video performante aceste anghile în acţiune, pentru a înţelege mai bine mecanismul descărcărilor electrice.
Un pistol cu impulsuri electrice produce 19 pulsaţii cu tensiune înaltă pe secundă. Anghila electrică produce 400 de astfel de pulsaţii pe secundă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Ţiparul sud-american, un peşte de talie mare, care poate să ajungă la o lungime de 2,5 metri şi la o greutate de 20 de kilograme, emite astfel de descărcări electrice care electrocutează victima, provocându-i contracţii ale muşchilor, permiţându-i răpitorului să îşi controleze victimele de la distanţă.
"Este surprinzător, anghilele pot să îşi paralizeze prada complet în trei milisecunde", a spus coordonatorul studiului. Însă acele contracţii nu durează foarte mult şi anghila trebuie să îşi înghită repede prada - peşti, cel mai adesea -, altfel "victimele" sale vor reuşi să scape fără vătămări grave.
Oamenii de ştiinţă au observat că ţiparii, care au o vedere slabă şi vânează în ape mâloase, produc o serie de unde electrice, la fel ca un radar, pentru a-şi detecta prada în întuneric.
Anghilele electrice, care în pofida numelui lor sunt mai apropiate de somn, au un organism format din electrocite, celule electrice derivate din ţesuturile musculare. Acestea sunt de fapt mici "baterii" biologice, existente doar la câteva specii de animale de pe Terra.
Ţiparii şi ceilalţi peşti electrici i-au intrigat pe oameni încă din Antichitate. Egiptenii utilizau peştii-torpilă în tratarea epilepsiei, iar Michael Faraday studia ţiparii pentru a înţelege mai bine natura electricităţii.
Anatomia acestor anghile l-a inspirat pe fizicianul italian Alessandro Volta să creeze prima baterie electrică din lume.
Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au anunţat în vara acestui an că au secvenţiat genomul ţiparului electric.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe