- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (07.02.2012, 17:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele Irina, în urma unui concurs câştigat de o româncă
Un satelit cu numele Irina va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo, după ce fetiţa română Irina Măgureanu a câştigat, etapa din România, a concursului de desene pentru copii Galileo, organizat de Comisia Europeană în cele 27 de state Uniunii Europene, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
1556 afișări
Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele Irina, în urma unui concurs câştigat de o româncă (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Comisia Europeană a anunţat marţi câştigătorul concursului de desene Galileo în România. Concursul de desene Galileo a avut loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene de-a lungul anului 2011. Câştigătorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE va avea un satelit ce-i va purta prenumele şi va fi lansat în spaţiu. Astfel, un satelit purtând numele Irina va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo.
Fetiţa Irina Măgureanu a fost desemnată câştigătoare din peste 220 de participanţi de un juriu naţional, format din astronomi şi alte personalităţi, printre care: Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei), Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu") şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Desenul Irinei Măgureanu a fost realizat pe tabletă grafică, pe cerul înstelat fiind adăugate pe rând Pământul, sateliţii şi norul de gaze în care stă scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte şi constelaţiile.
"Acordarea unui nume românesc unui satelit artificial din constelaţia Galileo coincide cu o altă premieră spaţială din ţara noastră, şi anume lansarea primului satelit românesc, GOLIAT. Talentul Irinei - ca şi al celorlalţi copii români participanţi la concurs - demonstrează că o nouă generaţie de tineri creativi se formează în România - generaţie care va duce mai departe spiritul tehnic şi artistic al României", a declarat Virgiliu Pop, membru al juriului din partea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).
Concursul de desene a fost organizat de Comisia Europeană şi a fost deschis participării tuturor copiilor cu vârsta între 9 şi 11 ani, care trăiesc în ţările Uniunii Europene. În fiecare dintre aceste ţări a fost ales un câştigător naţional. Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de artă pe tema "Spaţiu şi Aeronautică". Copiii au fost invitaţi să îşi dea frâu liber imaginaţiei şi să folosească orice instrumente de desen sau pictură, precum şi orice alte materiale colorate sau tehnici doresc. Lucrările au fost apoi scanate sau fotografiate şi încărcate pe website-ul competiţiei.
Programul Galileo este sistemul independent global de navigaţie prin satelit al Europei. Programul va lansa cel puţin 27 de sateliţi, permiţând astfel Europei să rămână în prima linie a tehnologiilor legate de spaţiu. Galileo este programul prin care Uniunea Europeană va dezvolta un sistem de navigaţie prin satelit sub control civil european. Sistemul va fi comparabil, iar pentru unele servicii interoperabil, cu sistemele GPS (SUA) şi Glonass (Rusia), funcţionând în acelaşi timp independent de acestea.
Numele Irina nu va fi singurul nume românesc din spaţiu. Cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete poartă nume româneşti, ale unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi, Hariclea Darclée, potrivit unei statistici prezentate pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari