Vaccinul 9 valent, cel mai complex împotriva infecţiei HPV, care declanşează cancerul de col uterin, va fi disponibil şi în România

Cel mai avansat vaccin împotriva infecţiei cu HPV (Human Papiloma Virus), care declanşează cancerul de col uterin, va ajunge în România luna viitoare, acesta conţinând nouă tulpini şi oferă protecţie împotriva a patru tipuri de cancer şi a leziunilor precanceroase provocate de infecţia cu HPV.

Urmărește
7162 afișări
Imaginea articolului Vaccinul 9 valent, cel mai complex împotriva infecţiei HPV, care declanşează cancerul de col uterin, va fi disponibil şi în România

Vaccinul 9 valent, cel mai complex împotriva infecţiei HPV, care declanşează cancerul de col uterin, va fi disponibil şi în România

"Este un produs pentru sănătate publică care previne cancerul şi cred că cel mai evident lucru sau cel mai mare câştig în domeniul cancerului din ultimii 20 de ani. Existenţa acestui vaccin previne o infecţie corelată cu până la 100% cu acest cancer cancer de col uterin. (...) Este o mare oportunitate pentru România atât fete cât şi băieţi pentru că sunt multe ţări unde şi băieţii beneficiază de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.(...) Vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al siguranţei. Siguranţa vaccinului este esenţială şi la fel de importantă este şi eficacitatea", a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în România, anual, mor aproximativ 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin şi alte 5.000 sunt diagnosticate cu această afecţiune. Vaccinul nonavalent este cel mai avansat instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV.

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acţionează şi împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

"Vaccinarea anti HPV conduce la scăderea cu 64% a prevalenţei, adică numărului de infecţii înregistrat la un moment dat în populaţia feminină a unei ţări, scăderea cu 60% a riscului de a dezvolta leziuni incipiente precanceroase. Vaccinul mai face ceva pentru că mai are două tulpini care protejează împotriva unei boli neplăcute cu transmitere sexuală, fiind vorba despre vegetaţii veneriene. (...) Probabil că o să trecem de la screeningul aşa numitul examen Babeş Papanicolau la detecţia directă a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de făcut, mult mai eficient şi mult mai uşor de gestionat. Screeningul şi vaccinarea trebuie asociate întotdeauna", mai explică Rafila.

Managerul Intitutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a subliniat că infecţia cu HPV este tot mai des întâlnită în rândul adolescentelor, ceea ce ar trebui să reprezinte un factor de îngrijorare.

"Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale. 70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de această familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infecţia apare precoce. În momentul în care apare primul contact sexual penetrant 65% dintre fete dezvoltă infecţie cu HPV în jurul vârstei de 16 ani. Este un virus care ştie să se ascundă foarte bine şi este o patologie care costă foarte mult sistemul de sănătate", a precizat Streinu-Cercel.

Vaccinul nonavalent va putea fi făcut încă de la vârsta de 9-11 ani, iar după 25 de ani, se va administra în trei doze, numai după ce s-a efectuat înainte un test Papanicolau.

Noul vaccin nu va fi gratuit, dar va putea fi achiziţionat din farmacii începând cu luna aprilie a acestui an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici